Fizicianul Alexei Smirnov a demonstrat ca Nobelul pentru fizica din 2015 a fost acordat gresit

0
586

Teoreticianul a publicat o lucrare în care susţine că premiul nobel pentru fizică din 2015 nu ar fi fost acordat deţinătorului de drept.

În 2015, premiul nobel pentru fizică a fost acordat pentru „descoperirea oscilaţiilor neutrinilor prin intermediul cărora este dovedit faptul că neutrinii au masă”.

Raportul nu susţine că deţinătorii premiului nu îl meritau sau că cercetarea a fost greşită, fizicianul susţine că modul în care comisia a interpretat descoperirea este greşit. Premiul a fost acordat pentru cercetarea neutrinilor, particule „fantomă” care apar în urma interacţiunii nucleare, precum cele din centrul Soarelui.

Fizicianul Alexei Smirnov din cadrul Institutului Max Planck pentru Fizică Nucleară din Germania susţine în lucrarea sa că membrii comitetului au utilizat greşit cuvântul „oscilaţie”.   Acesta crede că echipa din Japonia a dovedit cu succes acţiunea oscilaţiei, dar echipa care a utilizat detectorul SNO a dovedit  ce se petrece cu neutrinii de pe Soare, o schimbare mult mai subtilă.

Smirnov consideră că neutrinii de pe Soare îşi schimbă tipul, dar nu prin intermediul oscilaţiilor, după cum au înţeles membrii comitetului Nobel.

Sursa: Science Alert

LĂSAȚI UN MESAJ