C.S.M. sa pronuntat-Aviz Negativ

0
780

„CSM, în urma deliberărilor, avizează negativ proiectul de ordonanță de urgență a Guvernului privind grațierea unor pedepse, precum și modificarea și completarea Codului penal și a Codului de procedură penală, apreciind că nu sunt îndeplinite condițiile dispozițiilor articolului 115 alin. 4 din Constituția României”, a anunțat președintele CSM, Mariana Ghena, în plenul Consiliului.

Monica Macovei: Dragnea acţionează împotriva justiţiei, dublul său discurs este sancţionat de MCV.
Deputatul PNL Cătălin Predoiu a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că raportul MCV deschide perspectiva ridicării acestuia, însă sarcina revine statului român, afirmând că solicitarea lui Tăriceanu de a nu mai coopera cu Bruxelles este ”de o gravitate ieşită din comun”.

Proiectul de ordonanţă de urgenţă privind graţierea unor pedepse, pus în dezbatere publică de Ministerul Justiţiei, prevede că se graţiază în întregime pedepsele cu închisoare de până la 5 ani inclusiv, precum şi pedepsele cu amendă aplicate de instanţa de judecată.

Ministerul Public anunţă că a transmis, miercuri, Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) un punct de vedere critic faţă de ordonanţele de urgenţă privind graţierea şi modificarea Codului penal şi consideră că adoptarea acestor reglementări în regim de urgenţă ar putea avea drept rezultat vulnerabilizarea gravă a instituţiilor statutului în faţa criminalităţii.

Presedintele Klaus Iohannis a declansat, marti, procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.
Reprezentantii Asociatiei Magistratilor din Romania au anuntat ca vor prezenta CSM o serie de observatii argumentate privitoare la proiectul de OUG privind gratierea unor pedepse, spunand ca asa cum a fost „conceput, structurat si motivat, acesta nu probeaza ca suntem in prezenta unei initiative acceptabile, in acord cu necesitatile sociale si cu normele de drept”.

LĂSAȚI UN MESAJ