M-am nascut in ROMANIA-astazi:TUDOR GHEORGHE

0
392

Tudor Gheorghe este un cântăreţ, compozitor şi actor român, născut la 1 august 1945, în comuna Podari, judeţul Dolj, dintr-o familie de ţărani. Copilăria, dar mai ales adolescenţa, i-au fost dificile. Tatăl, cântăreţ la biserică, a fost arestat ca legionar şi deţinut politic la Aiud.

A urmat Liceul Nicolae Bălcescu (astăzi Colegiul Naţional Carol I din Craiova) din Craiova, apoi a urmat cursurile Institutului de Teatru din Bucureşti, clasa de actorie, absolvind în 1966.

În perioada comunistă, Tudor Gheorghe a întâmpinat foarte multe oprelişti din partea regimului comunist, fiindu-i interzis să concerteze un deceniu, până la Revoluţia română din 1989.


sursa:youtube
Artistului i-au fost cenzurate spectacolele, iar în anul 1987, i-a fost interzis să concerteze.După revoluţia din decembrie 1989, Tudor Gheorghe a revenit.

„Tudor Gheorghe are o memorie fenomenală şi asta explică cum a putut să îndeplinească raptul fără a trezi bănuieli, pentru că atât cât îi ştim, bătrânii lăutari cad la bănuială când sunt fotografiaţi pe hârtie.

Într-o emisiune am putut auzi de la acest menestrel varianta cea mai cutremurătoare a „Mioriţei” şi nişte cântece haiduceşti cum nu mai aflasem. (…) Scriu cu toată răspunderea că de la Maria Tănase nu am avut o personalitate mai puternică în ce priveşte comorile noastre folclorice ca acest tânăr şi neîntrecut actor din Craiova.”
—Eugen Barbu – 1971

Astăzi Tudor Gheorghe îşi continuă cariera începută în 1966, susţinând în continuare recitaluri în ţară şi străinătate şi interpretând roluri pe scena Naţionalului craiovean.

LĂSAȚI UN MESAJ