M-am nascut in ROMANIA-astazi:GHEORGHE ZAMFIR

0
285

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Găeşti, Judeţul Dâmboviţa) este un naist virtuoz şi compozitor român.

Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit şi fluierul lui Pan), reuşeşte să cucerească aplauzele întregii planete.

Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând naiul în atenţia publicului modern.

Manifestă înclinaţii muzicale din copilărie, când este atras de muzica lăutarilor, una din dorinţele sale cele mai arzătoare fiind să cânte la acordeon cu taraful de ţigani.

În 1955, la vârsta de 14 ani, tatăl său îl înscrie la Şcoala de muzică nr. 1 din Bucureşti (astăzi Liceul de Muzică Dinu Lipatti), cu intenţia de a studia acordeonul, dar este acceptat la clasa de nai a profesorului Fănică Luca, unde demonstrează o abilitate extraordinară pentru acest instrument.

La 24 martie 2005 își susține doctoratul, obținând calificativul Summa cum laude pentru teza intitulată ‘Naiul — geneză, evoluție și semnificație’, coordonată de profesorul universitar Gheorghe Oprea.

Incepand cu anii ’70, ZAMFIR decide sa se intoarca la o forma acustica mai simpla. Aduna langa el cativa muzicieni si da nastere TARAF-ului.

HEORGHE ZAMFIR a dus numele ROMANIEI pe buzele si in inima celor mai puternici oameni ai planetei. De la imparateasa Japoniei la PAPA PAUL AL DOILEA la presedintele COLUMBIEI la vedete de cinema sau mari sportivi. A obtinut numeroase premii distinctii si medalii. Dintre acestea amintim doar MEDALIA VATICANULUI, ORDINUL MERITUL CULTURAL AL FRANTEI, CAVALER AL FRANTEI BELGIEI SI LUXEMBURGULUI.

Si acum isi aminteste de acele momente triste din viata sa cand a fost nevoit sa plece in exil. Cazuse in dizgratia cuplului de trista amintire. GHEORGHE ZAMFIR indraznise sa dedice un concert lui DUMNEZEU. CUM?

„URLAND DE DURERE,CU INIMA SFASIATA IN BUCATI.AM LUAT DRUMUL EXILULUI IN LUNA MARTIE A ANULUI 1982,CU VALIZA IN MANA SI CU NAIELE LA SPINARE. PASAPORTUL MI L-A BAGAT IN BUZUNAR FOSTUL MINISTRU DE EXTERNE STEFAN ANDREI. „PLECI SI NU TE MAI INTORCI. ALTFEL, CEAUSESCU O SA TE OMOARE!” „EXILUL A FOST ABSOLUT TERIBIL PENTRU MINE. DACA NU PLECAM DIN TARA, ERAM ARESTAT,CONDAMNAT SI POATE PIERDUT FIZIC.”


sursa:youtube

Franta ii cade la picioare in 1971, cand tine 45 de reprezentati la Teatrul Gaite-Montparnasse. Seduce intreaga audienta prezenta in fata legendarei scene de la Olympia. In acelasi timp, pleaca intr-un turneu mondial. Din America de Sud in Japonia, din Australia in Scandinavia, farmeca lumea cu sunetele sale mistice.

In paralel, ZAMFIR compune coloana sonora a mai multor filme, cum ar fi celebrul film al regizorului Sergio Leone – ‘Once Upon A Time in America’ sau soundtrack-ul din ‘Karate Kid’, ca si binecunoscutul film ‘The Tall Blonde Man with One Black Shoe’.

În 2013, în semn de omagiu, prilejuit de împlinirea a 55 de ani de carieră artistică, Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, în parteneriat cu Asociația de Tineret Ecou și Centrul de Cultură Arcuș, organizează prima ediție a Festivalului Naiului ‘Gheorghe Zamfir’, care se va desfășura între 21-25 aprilie la Sfântu Gheorghe, Arcuș și Brașov.

LĂSAȚI UN MESAJ