M-am nascut in ROMANIA-astazi:GHEORGHE DINICA

0
490
Locul naşterii: Bucureşti · Data naşterii: 01.01.1934 · Data decesului: 10.11.2009 · Ocupaţie: Actor · Zodia: Capricorn

În zorii zilei de 25 decembrie 1933, în prag de Crăciun, se năștea în Giulești, la periferia Bucureștiului, un băiat. Părinții (Petre, funcționar la poștă, și Jana – casnică) au decis să-și înregistreze băiatul după Anul Nou. Astfel, Gheorghe Dinică apare în certificatul de naștere ca fiind născut pe 1 ianuarie 1934.
Viitorul mare actor și-a petrecut copilăria tot în Giulești. „Strada pentru mine a fost lucrul cel mai important. M-a învățat foarte multe, pentru că aveam prieteni mai mari care ne dirijau.

Gheorghe Dinică şi-a manifestat interesul pentru actorie încă de tânăr, făcând parte din diferite trupe de teatru de amatori încă de la vârsta de 17 ani.

În 1957 a intrat la Institutul Naţional de Artă Teatrală şi Cinematografică Bucureşti la clasa profesoarei Dina Cocea. A absolvit în 1961, fiind deja apreciat încă de la prima sa urcare pe scenă, chiar din acelaşi an, şi aceasta pentru rolul inspectorului Goole în piesa Inspectorul de poliţie (An Inspector Calls). De atunci Dinică a jucat la cele mai importante teatre din România:

sursa:youtube
1961-1967 Teatrul de Comedie, Bucureşti
1968-1969 Teatrul Bulandra, Bucureşti
din 1972 Teatrul Naţional I. L. Caragiale, Bucureşti
Debutul cinematografic l-a cunoscut în 1963, cu un rol în filmul „Străinul”, adaptare cinematografică a romanului omonim, scris de Titus Popovici.

A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a IV-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.A primit apoi şi Ordinul „Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofiţer.

Adesea, critica l-a asemuit cu Robert De Niro, comparaţie de care Gheorghe Dinică nu se declara deloc încântat: „Ce legătură are Robert De Niro cu mine? Eu am studiat şi jucat în România”, a menţionat actorul. Totuşi, în anul 2006 a jucat într-un film regizat de marele regizor american Francis Ford Copolla, o ecranizare a nuvelei lui Mircea Eliade, Tinereţe fără tinereţe.

LĂSAȚI UN MESAJ