„Comisia Europeană este obligată din punct de vedere legal să ia măsuri de reintroducere temporară a vizelor pentru cetăţenii americani, dat fiind că Washingtonul nu a eliminat încă vizele pentru cetăţenii din cinci ţări europene”, se arată într-o rezoluţie adoptată joi de Parlamentul European.

Statele Unite refuză eliminarea vizelor pentru cetăţenii din cinci state membre ale Uniunii Europene – România, Bulgaria, Croaţia, Republica Cipru şi Polonia.

Potrivit mecanismului reciprocitatii vizelor, daca o tara terta refuza sa ridice vizele pentru cetatenii unei tari UE in interval de doi ani de cand respectiva tara depune o notificare in acest sens, Comisia Europeana poate decide sa impuna vize pentru cetatenii tarii respective, pentru o perioada de un an.

Rezoluţia nu este obligatorie, însă europarlamentarii au ameninţat deja de mai multe ori că, dacă este nevoie, vor da în judecată Executivul Comunitar. În acest moment, cetăţenii americani nu au nevoie de vize pentru a ajunge în UE, însă românii, bulgarii, croaţii, polonezii şi ciprioţii au încă nevoie de astfel de documente pentru a avea permisiunea să intre în SUA.

LĂSAȚI UN MESAJ