România, criticată dur de Washington: „Corupţia a rămas o problemă generalizată”

1
809

România este criticată din nou, în al 41-lea Raport cu privire la practicile în domeniul drepturilor omului din 2016, întocmit de Departamentul de Stat al SUA, pentru ”probleme majore” în domeniul drepturilor omului precum maltrarea şi hărţuirea unor deţinuţi şi romi de către poliţie şi jandarmerie, iar diplomaţia americană notează că, în pofida eforturilor Guvernului, corupţia a rămas o ”problemă generalizată”.

Alegerile parlamentare din 2016 au fost considerate de către observatori libere şi corecte şi fără nereguli, spre deosebire de alegerile prezidenţiale din 2014, când observatorii au semnalat nereguli, între care un număr insuficient de secţii de votare în străinătate, pentru o diasporă importantă, se arată în raport.

Între alte probleme în domeniul drepturilor omului, în raport sunt citate ”condiţii proaste de detenţie şi suprapopularea” în închisori.

Sistemul judiciar a adoptat măsuri în vederea pedepsirii oficialilor care au comis abuzuri, se arată în raport, însă autorităţile au amânat în mod repetat procese implicând presupuse abuzuri ale poliţiei, ceea ce a condus, în multe cazuri, la achitări, critică diplomaţia americană.

Alte drepturi ale omului ce sant încălcate în România, potrivit raportului, includ condiţiile precare şi supra aglomerarea din închisori, lipsa personalului din sistemul judiciar, spaţiul fizic şi tehnologia necesare acestuia pentru o funcţionare eficientă.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ