La Multi Ani GHEORGHE ZAMFIR !

Gheorghe Zamfir este deținătorul a 120 de discuri de aur și de platină. Albumele înregistrate de-a lungul carierei sale s-au vândut în peste 120 de milioane de exemplare în întreaga lume.

0
765

Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit şi fluierul lui Pan), reuşeşte să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcţia şi tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile şi genurile muzicale, revoluţionând sunetul la scară universală şi aducând naiul în atenţia publicului modern.

Gheorghe Zamfir (n. 6 aprilie 1941, Găeşti, Judeţul Dâmboviţa) este un naist virtuoz şi compozitor român.

In 1959 inregistreaza primele compozitii cu Orchestra Populara a Radiodifuziunii Romane. Devine celebru dupa ce este descoperit de etno-muzicologul elvetian Marcel Cellier.

In decursul unei carierei de peste 50 de ani de activitate, Gheorghe Zamfir a compus peste 300 de lucrari muzicale, apartinand genului folcloric, cameral, coral, vocal si instrumental.

Este castigatorul a nu mai putin de 120 de discuri de aur si de platina, are peste 190 de discuri inregistrate si peste 120 de milioane de discuri vandute in toata lumea. Este singurul artist european care a castigat doua discuri de aur in SUA.


sursa:youtube

Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist şi în domeniul literar şi al artelor plastice, publicând versuri, eseuri şi o carte autobiografică şi expunând picturi proprii în ţară şi în străinătate.

In anul 1987 la Conservatorul de Muzica din Hilversum Olanda se înfiinţează prima catedră de nai din lume unde ca profesor de nai a fost naistul roman Nicolae Parvu ,fost coleg de clasa de Nai cu Gheorghe Zamfir .

În perioada 2001-2005, activează ca profesor asociat la Facultatea de Interpretare Muzicală din cadrul Universităţii de Muzică din Bucureşti’,unde incepe sa predea timp de patru ani de zile.

Cel care insa a pus bazele acestei catedre de Nai la Universitatea de Muzica din Bucuresti a fost profesorul de Nai Cornel Pana,actual stabilit in Elvetia.

Gheorghe Zamfir este înlăturat de la catedră în toamna anului 2005, fiind respins prin vot de Consiliul Facultăţii de Interpretare Muzicală. Ulterior, predă cursuri de nai la Universitatea Valahia din Târgovişte.

Maestrul Gheorghe Zamfir a adus schimbări inovatoare naiului tradițional românesc de 20 de tuburi, prin noi variante, conținând 22, 25, 28 și 30 de tuburi, pentru lărgirea domeniului tonal. În 1972, a creat stilul nai-orgă, prin care a introdus noi repertorii și a lărgit considerabil paleta de expresii de interpretare a naiului. În 2003, a confecționat naiul numit Gigantul, având 42 de tuburi, 1,35 m înălțime și 1,2 m lățime.

Cum trec anii! Ce binecuvantare sa-mi fiti mereu alaturi, sa-mi ascultati si sa-mi apreciati muzica! Va multumesc din toata inima, va iubesc enorm si va imbratisez pe fiecare in parte! a scris maestrul pe pagina sa de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ