România a reușit să înregistreze la nivel european „Novacul afumat din Țara Bârsei” ca produs de Indicație Geografică Protejată (IGP), acesta fiind cel de-al patrulea produs românesc protejat în Uniunea Europeană, a anunțat, joi, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

„În Jurnalul Oficial al Uniunii Europene s-a publicat astăzi, 6 aprilie 2017, decizia de înregistrare a denumirii în Registrul denumirilor de origine protejate și al indicațiilor geografice protejate pentru produsul Novac afumat din Țara Bârsei (IGP)”, precizează MADR.

România are la această dată patru produse protejate la nivelul Uniunii Europene, respectiv Magiunul de Topoloveni cu IGP obținut în anul 2011, Telemeaua de Ibănești, cu Denumire de origine Protejată (DOP) obținută în anul 2016 și Salamul de Sibiu, tot cu IGP obținut anul trecut.


Novacul afumat din Ţara Bârsei este de culoare de la galben auriu la cafeniu cu reflexe metalice, având textură fibroasă, fără depuneri de grăsime, cu un gust consistent, de afumat, uşor sărat.

În secţiune prezintă culoare alb- gălbuie, fără urme de sânge sau viscere, musculatura suculentă şi fragedă desprinzându-se uşor de pe oase, aspect de produs proaspăt.

Carnea are un aspect proaspăt, moale, destul de compact, lipsit de grăsimi şi, prin urmare, de mirosuri sau gusturi neplăcute, cum ar fi acelea de nămol, aluviuni sau iarbă.

Gustul de peşte este fin, dulceag, plăcut, diferit de cel al peştilor de apă sărată, ce se datorează calităţii sale superioare, apei curate din zona specifică în care sunt crescuţi peştii, influenţei condiţiilor natural-geografice asupra creşterii novacului, influenţei solului specific bazinului Bârsei şi, în special, planctonului natural predominant în apele din zonă.

Potrivit informațiilor furnizate de Asociația Doripesco Brașov, producătorul Novacului afumat de Țara Bârsei, acesta este un un produs alimentar obținut din fileurile speciei de pește novac (Hypophthalmichthys nobilis), crescută în aria geografică Țara Bârsei, mai exact în iazurile, lacurile și heleșteiele din lunca Oltului.

LĂSAȚI UN MESAJ