”Sindromul Ierusalim” sau tulburările psihologice care îi afectează pe turiştii care vizitează Oraşul Sfânt

0
721

Dr. Pesach Lichtenberg, psihiatru la spitalul Herzog din Ierusalim, a precizat că „sindromul Ierusalim este un fenomen în care oamenii care vizitează Ierusalimul sunt atât de copleşiţi de trăirile spirituale încât îi schimbă.

Apar anumite fantezii de mântuire care îi îndeamnă să facă o lume mai bună şi cred că au un rol mesianic pe care trebuie să îl îndeplinească. […] Acest lucru se poate întâmpla câteodată şi oamenilor care nu au avut niciun fel de tulburare mintală înainte”.

Intr-un articol publicat în British Journal of Psychiatry, Gregory Katz,cercetător în cadrul Centrului pentru sănătate mentală Kfar Shaul din Ierusalim, descrie cele șapte etape ale sindromului:

Etapa 1: Turistul devine agitat,nervos și tensionat.

Etapa 2: Persoana respectivă simte dorința de a se despărți de grupul său și de a se plimba singură prin oraș. Katz îi avertizează pe ghizi să aibă mare grijă în această etapă,întrucât mai târziu progresia sindromului este ireversibilă.

Etapa 3: Turistul simte nevoia de a fi curat și pur și va vorbi obsesiv despre a face baie și despre tăierea unghiilor de la mâini și picioare.

Etapa 4: Persoana în cauză își creează un veștmânt alb și lung precum o togă, folosind de obicei cearșafurile de la hotel.

Etapa 5:Simte apoi dorința de a cânta cu voce tare psalmi și versete din Biblie sau imnuri religioase.

Etapa 6: Turistul pornește de unul singur spre locurile sfinte din Ierusalim.

Etapa 7: Călătorul aflat în psihoză începe apoi să țină o predică în fața locului sfânt.
Katz descrie discursul ca fiind „foarte confuz și bazat pe îndemnuri în care omenirii i se cere să fie mai bună și să adopte un stil de viață mai simplu și mai moral”.

LĂSAȚI UN MESAJ