Comisia juridica din Senat scoate oamenii din nou in strada

Comisia juridică din Senat a adoptat un amendament prin care se graţiază în ÎNTREGIME pedepsele până la 3 ani şi unul în care se reduc cu 3 ani condamnările de până la 10 ani

0
756

Majoritatea PSD din comisia juridica din Senat a votat gratierea faptelor de coruptie – luare de mita, dare de mita, trafic de influenta, adoptand propunerea formulata de Serban Nicolae .

Daca nu ar fi lipsit doi membri PNL de la dezbateri, scorul ar fi putut fi 5 la 5 in comisie pe aceasta propunere.

Votul pentru propunere a fost dat in ciuda faptului ca reprezentantii CSM, ai Parchetului General si ai Uniunii Nationale a Barourilor au sustinut ca faptele de coruptie nu trebuie gratiate.

Comisia Juridică din Senat a adoptat, cu cinci voturi “pentru” (PSD) şi trei “împotrivă” (PNL, USR, UDMR), propunerea formulată de Şerban Nicolae, dar şi de Traian Băsescu, la proiectul Legii graţierii al Guvernului.

Cei condamnaţi la închisoare cu executare pentru dare sau luare de mită, trafic de influenţă sau cumpărare de influenţă urmează să fie graţiaţi sub rezerva achitării prejudiciului.

„Luarea de mită – am propus-o pentru graţiere, având în vedere că se face eventuala graţiere cu plata prejudiciului şi având recidivişti.
E uşor de înţeles ce mă mobilizează. Până la ultima lege a finanţării campaniilor electorale, toate partidele pot fi acuzate aşa cum s-a şi întâmplat cu foarte mulţi oameni şi de luare de mită şi de abuz în serviciu, lucruri pe care se cam merge, a declarat Traian Băsescu în faţa senatorilor jurişti.

„PNL nu va susţine graţierea niciunei fapte de corupţie”, a anunţat senatorul liberal Daniel Fenechiu.

„Nici USR nu susţine graţierea faptelor de corupţie. Faptele de corupţie, chiar dacă sunt la prima faptă, nu trebuiesc graţiate.

E foarte, foarte important să se înţeleagă că, odată ajuns într-o funcţie publică, nu trebuie abuzat de ea.

Să înţelegem că societatea română trebuie să devină mai responsabilă, cel ajuns într-o funcţie publică să nu exercite funcţia în interes personal”, a declarat senatorul USR George Dircă.

Reprezentanţii Parchetului General, Consiliului Superior al Magistraturii sau Uniunii Naţionale a Barourilor, prezenţi la şedinţa comisiei juridice a Senatului, s-au opus şi ei graţierii celor condamnaţi pentru infracţiuni de corupţie.

„Dezaprob categoric votul din Comisia Juridica de la Senat prin care au fost adoptate amendamentele privind gratierea faptelor de coruptie. Am spus tot timpul si imi mentin punctul de vedere ca nu sustin gratierea infractiunilor de coruptie. Inteleg ca raportul final nu a fost incheiat. Voi avea o discutie cu membrii PSD din Comisie pentru ca forma finala a raportului sa nu contina aceste amendamente.”, a scris seful PSD Liviu Dragnea miercuri seara pe contul sau de Facebook.

Senatorul PSD Şerban Nicolae, autorul amendamentelor prin care ar urma să graţiate inclusiv persoanele condamnate pentru fapte de corupţie, a declarat, marţi, că Liviu Dragnea a vorbit în nume personal, nu în calitate de lider al partidului când a spus că se opune propunerilor sale.

Totodată, Nicolae a afirmat că nu mai e ca pe vremuri, ”cu opinia unică ce emana de la partid şi de la conducătorul iubit”.

Prim-ministrul României, Sorin Grindeanu, a reiterat că Executivul nu susține modificările adoptate, miercuri, de Comisia Juridică a Senatului în privința grațierii faptelor de corupție, printre care și infracțiunea de luare de mită.

LĂSAȚI UN MESAJ