Donald Trump l-a demis pe directorul FBI, James Comey

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

0
799
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe a declarat că preşedintele american a acţionat în baza recomandărilor ministrului Justiţiei.

Donald Trump i-a trimis o scrisoare lui Comey prin care îl anunţa că este de acord cu „analiza Departamentului Justiţiei conform căreia”, citez, directorul FBI „nu este capabil să conducă într-o manieră eficace Biroul’.

„FBI este una dintre instituțiile noastre cele mai prețuite și respectate și astăzi marcăm un nou început pentru bijuteria coroanei aparatului nostru judiciar” a apreciat Trump, într-un comunicat difuzat de Casa Albă.

Ex-procuror federal și fost vice-ministru al Justiției, James Comey, 56 de ani, a fost numit la șefia FBI de Barack Obama, în 2013, pentru un mandat de 10 ani.

El și-a apărat miercurea trecută, în cursul unei audieri în Senat, decizia de anul trecut de a anunța public, înaintea scrutinului prezidențial de pe 8 noiembrie, că agenția sa a deschis o nouă anchetă cu privire la folosirea unui server privat de către candidata democrată Hillary Clinton, conform Reuters.

‘A ascunde (această anchetă) ar fi fost, din punctul meu de vedere, catastrofal’, a declarat Comey, audiat de comisia juridică a Senatului, insistând că ‘a fost alegere dificilă’, pentru care nu a avut o altă variantă.

La 28 octombrie, James Comey a adresat o scrisoare Congresului în care anunța că FBI a început examinarea unor noi e-mailuri ce ar putea fi relevante pentru ancheta privind modul în care Hillary Clinton a gestionat informații clasificate în perioada în care a condus Departamentul de Stat.

Șeful FBI a declarat atunci că s-a simțit obligat să facă publică respectiva informație.

Procurorul general (ministrul justiției) de atunci, Loretta Lynch, considera însă inadecvată dezvăluirea anchetei în curs, cu posibile implicații pentru unul din cei doi candidați prezidențiali, cu mai puțin de două săptămâni înaintea scrutinului de pe 8 noiembrie.

Potrivit unor surse citate de cotidianul The Washington Post, James Comey a fost demis în contextul în care el coordona o investigaţie care vizează apropiaţi ai lui Donald Trump suspectaţi că au avut contacte cu Rusia privind ingerinţele în scrutinul prezidenţial desfăşurat în 2016 în Statele Unite.

Această anchetă a fost iniţiată în mod tacit în iulie 2016 şi este subiectul unor dezbateri internse la Washington. Nu este clar cum va fi afectată investigaţia de măsura demiterii lui James Comey.

In ultimele zile ale campaniei electorale, Trump l-a catalogat pe Comey drept curajos pentru redeschiderea investigatiei cu privire la e-mailurile lui Clinton.
”Ceea ce a facut i-a restabilit reputatia”, a concluzionat atunci Trump.

Si James Comey a fost surprins de vestea demiterii sale, acesta se adresa agentiilor FBI din Los Angeles, atunci cand un membru al echipei sale l-a infomat printr-un bilet ca tocmai a fost eliberat din functie de catre administratia Trump.

James Comey,

Initial, acesta a crezut ca este vorba de o farsa si a inceput sa rada in fata agentiilor FBI din Los Angeles.
Comey a rezistat doar patru ani dintr-un mandat de zece ani la conducerea Biroului Federal de Investigatii.

Amintim ca CIA a stabilit ca Rusia a comis recentele atacuri informatice pentru ca Trump sa castige scrutinul prezidential din SUA.

Concret, hackeri rusi au spart, printre altele, conturile fostului director de campanie al candidatei democrate Hillary Clinton, John Podesta, si ale Partidului Democrat.
Dupa ce au obtinut mai multe mail-uri sensibile, hackerii le-au furnizat site-ului WikiLeaks.

FBI sustine concluzia CIA potrivit careia Rusia s-a amestecat in alegerile prezidentiale americane cu scopul de a-l ajuta pe candidatul republican Donald Trump sa obtina victoria in alegeri.

Rusia a respins acuzatiile, un purtator de cuvant al lui Putin, Dmitri Peskov, declarand ca Statele Unite „trebuie fie sa inceteze sa vorbeasca despre acest lucru, fie sa aduca probe”.

La randul sau, presedintele-ales Donald Trump sustine in continuare ca a obtinut o victorie corecta in alegeri si a criticat momentul unei astfel de anchete.

LĂSAȚI UN MESAJ