Coreea de Nord a lansat o noua „rachetă cu rază medie acţiune“

0
761

Coreea de Nord a lansat duminică un „proiectil neidentificat”, la o săptămână după un tir cu rachetă, au anunțat responsabili ai Ministerului sud-coreean al Apărării, relatează AFP și Reuters.

Potrivit armatei sud-coreene, o rachetă a zburat aproximativ 500 de kilometri şi ar fi căzut în largul coastelor de est nord-coreene.

Coreea de Sud şi SUA efectuează o analiză detaliată a acestei lansări, potrivit unei declaraţii a Statului Major al armatei sud-coreene.
Phenianul a lansat săptămâna trecută o rachetă cu rază medie de acţiune, Hwasong-12.

Japonia a protestat ferm faţă de lansarea duminică de către Coreea de Nord a unei rachete balistice, a declarat secretarul şef al cabinetului premierului nipon, Yoshihide Suga, precizând că Tokio nu poate tolera actele repetate de provocare ale Phenianului.

El a menţionat că racheta a fost lansată în jurul orei 07.59 GMT de pe coasta de vest a Coreii de Nord spre Marea Japonia şi este posibil să fi căzut în afara zonei economice exclusive a Japonie, fără a provoca daune navelor şi avioanelor din zonă.

Experții au fost surprinși de progresul înregistrat de către nord-coreeni în doar câteva luni de la ultimul test balistic când racheta a parcurs doar 500 de kilometri la 550 de kilometri altitudine.

Preşedintele Coreei de Sud, Moon Jae-In, a convocat de urgenţă consiliul de securitate.

Casa Albă a anunţat că a luat la cunoştinţă de lansarea unei rachete balistice şi a observat că sistemul a avut „rază mai scurtă de acţiune decât rachetele lansate în ultimele trei teste ale Coreei de Nord”.

Japonia a denunţat lansarea rachetei ca fiind „intolerabilă, o provocare repetată şi o încălcare clară a rezoluţiilor Consiliului de Securitate al ONU”.

Coreea de Nord a încercat cel puţin zece lansări de rachete balistice începând din luna ianuarie, când preşedintele american Donald Trump a preluat mandatul.

LĂSAȚI UN MESAJ