„Alta intrebare”Nu se lasa…!

Iordache resuscitează controversata OUG 13,Pragul valoric la abuz poate fi majorat la 400.000 lei.

0
1016
Iordache resuscitează controversata OUG 13. Este incredibil ce propune!

Fostul ministru al Justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat, joi, că pragul valoric de la care abuzul în serviciu este incriminat poate fi majorat de la 200.000 lei, cât stipula OUG 13, la 400.000 de lei, el opinând că acest lucru ar putea fi statuat de MJ prin Ordonanţă.

„Se poate menţine pragul de 200.000 de lei sau se poate mări, chiar 400.000.

Au fost discuţii în acel moment cu specialiştii. Acest 200.000 nu e întâmplător.

Noi am plecat de la suma de 2 milioane, suma maximă, care este prevăzută în Codul penal şi am zis că 10% din acea sumă maximă să reprezinte un prag minim.

Aşteptăm şi noi proiectul care este la ministerul Justiţiei, în funcţie de ce prag sau ce consultări vor face şi dumnealor, dar clar este că trebuie stabilit un prag”, a spus joi Iordache.

Întrebat pe ce se bazează când vorbeşte de suma de 400.000 de lei, Iordache a pus că este punctul său de vedere.

„Este o dezbatere, poate să fie o dezbatere. Dumneavoastră mi-aţi cerut un punct de vedere. Poate fi 200.000, poate fi 300.000, poate fi 150.000”, a spus Iordache.

Și președintele Comisiei juridice de la Camera Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat joi că că există două repere în legile care privesc DNA și că este la latitudinea legiuitorului să stabilească această sumă.

„Curtea Constituțională spune că legiuitorul este cel care va stabili acest prag. Avem două repere: infracțiunea de abuz în serviciu, ca să fie de competența DNA, trebuie să aibă un prejudiciu, mă refer la abuz în serviciu cu prejudiciu, de peste un milion de euro, iar tot în legile care privesc DNA există infracțiuni grave de la 600.000 de euro în sus. Acestea sunt cele două repere pe care le avem”, a spus Nicolicea, la Palatul Parlamentului.

El a adăugat că stabilirea pragului se poate face atât prin proiect de lege, cât și prin ordonanță de Guvern.

Solicitat să comenteze faptul că principala acuză care i-a fost adusă la momentul OUG 13 a fost legată de faptul că acel prag valoric ar fi fost stabilit „cu dedicaţie” pentru liderul PSD Liviu Dragnea, ca să „scape” de dosarul privind abuzul în serviciu, şi întrebat cum vede stabilirea unei valori a acestui prag pentru a nu mai exista astfel de discuţii, Iordache a spus că acest prag nu se stabileşte pentru o persoană.

„Pragul ăsta nu se stabileşte pentru o persoană anume.

Dar tocmai Curtea, dacă vă uitaţi în considerente, spune că acest prag trebuie să fie suficient de mare pentru a nu mai face dosare penale degeaba, pentru că aici discutăm dacă există o faptă penală sau nu există faptă penală.

Şi prin mărimea acestui prag stabilim foarte clar dacă există un dosar penal sau nu există dosar penal. Partea civilă cu recuperarea prejudiciului oricum se face. Şi atunci chestiunile sunt foarte clare la nivelul administraţiilor locale”, a spus Iordache.

LĂSAȚI UN MESAJ