Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit vineri după-amiaza, la Casa Albă, cu preşedintele SUA Donald Trump

Președintele Klaus Iohannis a mers în Statele Unite ale Americii cu un avion închiriat de la TAROM.

0
1112

Preşedintele SUA Donald Trump a subliniat:”Este o onoare să primim un prieten atât de bun al Americii la Casa Albă.
Aşa cum ştiţi, poporul român şi cel american au multe în comun: dragostea pentru libertate, culturi cu care ne mândrim, tradiţii consistente.
Astăzi celebrăm parteneriatul nostru strategic, care a început în urmă cu mai multe de 20 de ani. Acest parteneriat acoperă mai multe planuri, între care cel economic, militar şi cultural. Astăzi facem aceste legături chiar mai puternice.
Domnule preşedinte, vizita dumneavoastră vine într-un moment important nu doar pentru acest parteneriat, dar pentru toate naţiunile responsabile din întreaga lume”.

Totodată, Trump a afirmat explicit angajamentul SUA faţă de Articolul 5 al Tratatului Nord Atlantic, prin care toate statele membre sunt solidare cu oricare membru atacat.

„Angajez Statele Unite şi le-am angajat deja, dar angajez Statele Unite faţă de Articolul 5, şi cu siguranţă suntem acolo pentru a apăra, şi acesta este unul din motivele din care vreau oamenii să se asigure că avem o forţă foarte, foarte puternică, plătind câţi bani e nevoie pentru a avea această forţă. Dar – da, absolut, aş fi angajat faţă de articolul 5″, a spus Donald Trump.

Întrebarea menţionase îngrijorările statelor de pe flancul estic al NATO, inclusiv România, care „consideră Rusia o ameninţare la adresa securităţii şi păcii în regiune”.
Peşedintele american, Donald Trump, a declarat în debutul discuţiilor cu președintele României, Klaus Iohannis, că relaţia dintre SUA şi România este una excelentă.

„Este o onoare să vă avem aici, un aliat de încrede, o ţară minunată, o relaţie excelentă”, a spus Donald Trump, în Biroul Oval.

sursa:youtube
La rândul său, preşedintele Iohannis s-a declarat onorat să se afle la Casa Albă. „Este o mare plăcere şi o onoare să mă aflu aici. Aştept cu nerăbdare să discutăm despre Parteneriatul nostru”, a spus președintele României. Donald Trump a replicat: „Da, un Parteneriat măreţ”.

Președintele Klaus Iohannis a mers în Statele Unite ale Americii cu un avion închiriat de la TAROM. De altfel, delegația șefului statului este restrânsă. Președintele este însoțit de câțiva consilieri și de prima doamnă, Carmen Iohannis.

Vizita oficială a fost anunțată din scurt, în miezul nopții, pe 1 iunie. Reprezentanții instituțiilor de presă au fost nevoiți să se deplaseze pe cont propriu în Statele Unite ale Americii, pentru că, pentru prima dată, președintele s-a deplasat fără o delegație de presă oficială.

Administrația Prezidențială a facilitat acordarea în timp util a vizelor pentru jurnaliștii care au dorit să meargă în SUA. Iar Ambasada României în SUA i-a ajutat pe reprezentanții mass-media cu transportul la diversele acțiuni oficiale ale președintelui Klaus Iohannis.

Nu este prima deplasare în SUA a unui șef de stat cu un avion închiriat.
Președintele Iohannis a mers în 2016 la Summit-ul NATO, tot cu o aeronavă închiriată, dar atunci a mers și presa cu delegația oficială.
Și fostul președinte Traian Băsescu s-a deplasat în ultimul mandat cu aeronave închiriate, după retragerea de pe ”piață” a bătrânei aeronave prezidențiale Boeingul 707, înmatriculată YR-ABB și botezată Carpați.

Cumpărarea aeronavei pentru demnitari așteaptă, după ce MApN-ul a preluat procedura de achiziție
Problema transportului demnitarilor este veche. De mulți ani, atât președintele României cât și premierul și alți demnitari din stat folosesc aeronave închiriate sau avioanele de linie, pentru deplasările oficiale.

Primele cuvinte dintre cei doi şefi de stat, la primirea liderului de la Bucureşti în Biroul Oval:

Donald Trump: Vă mulţumesc foarte mult. Este o mare onoare să vă primesc aici. Sunteţi un adevărat aliat, o ţară minunată şi avem o relaţie bună, o relaţie care, aşa cum ştiţi, se întăreşte constant. Vă mulţumesc încă o dată.

Klaus Iohannis: Vă mulţumesc mult, domnule preşedinte. Aştept cu nerăbdare să începem discuţia cu privire la parteneriatul dintre cele două state.

Donald Trump: Da, a fost un parteneriat minunat!

Înaintea întâlnirii cu preşedintele Donald Trump, Iohannis a mers la sediul Departamentului de Stat, unde a avut o întrevedere cu secretarul de stat Rex Tillerson.

Klaus Iohannis a subliniat şi importanţa unui dialog cu Rusia, dar ”bazat pe descurajare”, în contextul anexării Crimeii şi agresiunile din Ucraina. De asemenea. şeful statului a transmis că NATO trebuie să sprijine Ucraina, Georgia şi Republica Moldova, pentru a asigura stabilitatea în Vecinătatea Estică.

”În est, Rusia încearcă să îşi creeze propria sferă de influenţă prin forţă, prin invadarea Georgiei, anexarea ilegală a Crimeii şi militarizarea sa puternică, agresiunea în Ucraina de est, manevre militare la graniţele NATO şi influenţă malignă din Balcani până în Europa de Vest.

În acest context, avem nevoie de dialog cu Rusia, dar bazat pe o puternică descurajare. (…) NATO trebuie să continue să-şi sprijine partenerii, precum Ucraina, Georgia şi Moldova. Acest lucru este esenţial pentru asigurarea securităţii şi stabilităţii în Vecinătatea Estică”, a afirmat Iohannis.

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, în cadrul vizitei la Congresul SUA cu Preşedintele pro-tempore al Senatului SUA, Orrin Hatch, şi alţi membri ai Senatului SUA‎ (Senatorii Ron Johnson şi Ben Cardin), precum şi cu membri ai Camerei Reprezentanţilor (Robert Aderholt, Tim Walberg, Jackie Walorski, Devin Nunes, Col Paul Cook, Mike Rogers, Dana Rohrabacher,‎ George Holding şi Jim Banks), în cea mai mare parte membri ai Grupului de Prietenie (,,Caucus-ul’’) pentru România din Congresul american,‎ împreună cu co-presedintele Grupului, Michael Turner.‎

LĂSAȚI UN MESAJ