Gabriela Firea – Viitorul premier – o femeie

Întrebată ce se va întâmpla dacă actualul premier Sorin Grindeanu va face apel la ajutorul lui Iohannis pentru a rămâne în funcţie, dacă PSD va decide schimbarea sa, Firea a răspuns: „Nu-mi pot da seama care va fi reacţia”.

0
1371

Primarul Gabriela Firea a descris, sambata, un scenariu privind schimbarea integrala a Guvernului Grindeanu, in care majoritatea parlamentara actuala ii va prezenta sefului statului un nou candidat de premier, care ar putea fi o femeie din actualul Executiv sau din Parlament.

Firea a participat sâmbătă seara la România Tv, unde a precizat că actualul premier, Sorin Grindeanu, nu a mai participat de câteva luni la şedinţele de partid şi că relaţia dintre acesta şi liderul PSD Liviu Dragnea s-a „răcit”.

„La început (Sorin Grindeanu, nr.) a înţeles rolul său – anume că reprezintă o funcţie numită. A înţeles că trebuie să aibă o relaţie puternică cu coaliţia, cu Liviu Dragnea şi domnul Tăriceanu. Ulterior, a fost un moment, un declic, nu a mai simţit această nevoie. Probabil a umplut golul lăsat de consultarea cu domnii Dragnea şi Tăriceanu cu altceva. Rămâne să aflăm ce e acel altceva”, a spus Firea.

„Noi (colegii de partid, n.r) îi asiguram, cum se spune neacademic, spatele politic (…) În momentul în care nu a mai considerat util spatele – metaforic vorbind – politic, înseamnă că are un alt spate poate”, a adăugat Firea.

„Nu mi se va propune. Şi domnul Dragnea doreşte să duc la bun sfârşit mandatul de primar. Dacă mi se va propune, nu voi accepta. Avem foarte mulţi colegi capabili, profesionişti, oneşti, care pot ocupa această funcţie de premier”.

„Eu mi-aş dori să fie tot o doamnă, o femeie prim-ministru. Am mare încredere în capacitatea femeilor de muncă, în loialitatea lor, în modul în care ştiu să se organizeze, în pragmatismul lor – o femeie din actualul Guvern sau din parlamentarii noştri. Sigur aş colabora foarte bine”, a mai spus Firea.

Liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat, săptămâna trecută, că raportul de evaluare a implementării programului de guvernare va fi finalizat duminică seara, el menţionând că va merge în CExN al PSD săptămana viitoare, cu o propunere, iar CExN va decide privind măsurile care vor fi luate.

Dragnea a susţinut, totodată, că schimbarea Guvernului Grindeanu nu va genera o criză politică, dar a adăugat: „Dar nu cred că ajungem acolo. Sau…cine ştie?”.

Liderul PSD i-a transmis, tot săptămâna trecută, preşedintelui Klaus Iohannis, asigurări în mod „direct şi public” privind faptul că nu se va întâmpla nimic în ţară în timpul vizitei acestuia în SUA, asigurările fiind făcute în contextul informaţiilor privind remanieri sau chiar schimbarea Guvernului.

Liviu Dragnea a anunţat,că toţi miniştrii, inclusiv premierul Sorin Grindeanu, au depuse la partid demisiile în alb încă din momentul formării Cabinetului. El a menţionat că nu are de gând să le activeze, întrucât nu i se pare o procedură corectă.

Solicitat să comenteze declaraţia ministrului Muncii, Olguţa Vasilescu, potrivit căreia demisia sa în alb se află la PSD de când a preluat mandatul, şi întrebat dacă şi ceilalţi miniştri au procedat la fel, Dragnea a răspuns că toţi au depus astfel de demisii în alb, într-un „moment de efuziune”, când s-a format Cabinetul.

„Toţi (au depuse demisiile în alb, n.r.) atunci când şi-au primit mandatele. Nici nu ştiu unde sunt depozitate aceste demisii în alb. Ei au făcut gestul ăsta, dar eu nu le folosesc”, a spus Dragnea.

Premierul Sorin Grindeanu a declarat, joi, la Paris, că nu există niciun fel de ştirbire a autorităţii premierului din partea liderilor coaliţiei de guvernare, formată din PSD şi ALDE.

„Nu există niciun fel de ştirbire a autorităţii premierului”, a spus Sorin Grindeanu, întrebat fiind dacă este afectat de o eventuală presiune din partea liderilor coaliţiei de guvernare.

El a mai spus că evaluările făcute de liderii coaliţiei de guvernare sunt normale.

„E normal să fie evalutări, evaluări pe care le fac şi liderii coaliţiei. Este un guvern politic, care se bazează pe o majoritate în Parlament. Evaluări pe care le facem şi la nivel de guvern, la nivelul primului ministru. E un guvern perfect? Nu. Tot timpul e loc de mai bine, tot timpul e loc de a-ţi îmbunătăţi activitatea”, a adăugat Sorin Grindeanu.

Oricum premierul Sorin Grindeanu are programate săptămâna viitoare întrevederi cu 4 premieri şi un şef de stat, în condiţiile în care liderul PSD, Liviu Dragnea, a anunţat că finalizează raportul de evaluare a Guvernului, fiind aşteptată şi o reuniune a CExN pentru a decide măsurile de luat.

LĂSAȚI UN MESAJ