Fostul cancelar german Helmut Kohl a decedat la vârsta de 87 de ani

Helmut Kohl este considerat unul dintre cei mai puternici cancelari germani de la Bismark încoace, iar reuşite sale sunt comparabile astăzi doar cu cele ale protejatei sale, Angela Merkel

0
1230
Helmul Kohl. Omul care a schimbat faţa Europei .

Helmut Kohl a murit vineri dimineaţă în locuinţa sa din oraşul Ludwigshafen, situat în landul german Renania-Palatinat.

Helmut Kohl a fost cancelar al Germaniei în perioada 1982-1998 (al Germaniei de Vest în intervalul 1982–1990 şi al Germaniei reunificate între 1990–1998) şi preşedinte al formaţiunii de centru-dreapta Uniunea Creştin-Democrată (CDU) din 1973 până în 1998.

„Suntem îndoliaţi”, a reacţionat, prin Twitter, Uniunea Creştin-Democrată, condusă în prezent de cancelarul Angela Merkel.

Helmut Josef Michael Kohl s-a născut pe data de 3 aprilie 1930, în landul Bavaria din Germania.

Mandatul său de cancelar a durat 17 ani, cu doi ani mai mult decât cel al lui Konrad Adenauer.

Acesta a fost cel mai lung mandat al unui cancelar german de la Otto von Bismarck.
Kohl este considerat principalul arhitect al Reunificării Germaniei, și împreună cu președintele francez François Mitterrand este considerat de asemenea arhitectul Tratatul de la Maastricht, care a format Uniunea Europeană.
Kohl a fost descris de către președinții americani George W. Bush și Bill Clinton ca fiind „cel mai bun lider european al celei de-a doua jumătăți a secolului 20″.

Helmut Kohl este considerat unul dintre cei mai puternici cancelari germani de la Bismark încoace, iar reuşite sale sunt comparabile astăzi doar cu cele ale protejatei sale, Angela Merkel, care a fost numită în 2015 – pentru al zecelea an consecutiv – cea mai puternică femeie din lume.

Din postura de cancelar, Helmut Kohl a lucrat neîntrerupt pentru dezvoltarea economică a Germaniei, sesizând cu multă luciditate că aceasta depinde în mare măsură de unificarea Europei.
Principala moştenire a lui Helmut Kohl este fără îndoială reunificarea Germaniei, faptul că a speculat impecabil momentul de incertitudine şi turbulenţe din 1989 pentru a se asigura că statele germane se vor reuni prin cel mai simplu şi scurt procedeu legislativ.

În paralel însă, eforturile lui Helmut Kohl pe plan internaţional au reprezentat o cărămidă la fundaţia Uniunii Europene, cancelarul german fiind unul dintre principalii susţinători ai monedei unice europene, contribuind semnificativ la înfiinţarea structurilor comunitare precum Banca Centrală Europeană – care, graţie lui Kohl, are sediul la Frankfurt.
Ascensiunea lui Helmut Kohl la putere rămâne însă, pentru istorici, una surprinzătoare.

Moştenirea lui Kohl a început să capete formă imediat după căderea Zidului Berlinului, când a speculat momentul şi a demarat eforturile pentru reunificare.
După ce a publicat un plan în zece puncte privind „combaterea diviziunii dintre Germania şi Europa” şi după ce a primit de la Mihail Gorbaciov asigurări că URSS nu se va opune unei eventuale reunificări.

Câteva luni mai târziu, în mai 1990, Kohl semna actul fondator al unei uniuni economice şi sociale cu Germania de Est.
Tratatul a fost redactat astfel încât reunificarea să se realizeze în cel mai scurt timp. Pe 31 august 1990 a fost semnat tratatul final privind reunificarea, aprobat cu majorităţi covârşitoare de ambele parlamente la 20 septembrie.
Pe 3 octombrie 1990, Republica Democrată Germania (Germania de Est) a încetat oficial să existe, iar teritoriile sale s-au alipit Republicii Federale Germania.

Pe plan extern, el continua eforturile integraţioniste, asigurând Germaniei poziţii-cheie precum alegerea Frankfurtului drept reşedinţă a sediului Băncii Centrale Europene.
Pe măsură ce aceste realizări îi aduceau recunoaştere pe plan internaţional – în 1997, a primit premiul Viziune pentru Europa -, pe plan intern aura din jurul arhitectului reunificării începea să se estompeze.

Pe fondul unei rate tot mai ridicate a şomajului, dar şi al luptelor interne din partid, Kohl a pierdut categoric alegerile federale din 1998 în faţa lui Gerhard Schroder. Imediat, Kohl a demisionat de la conducerea CDU şi, în mare parte, s-a retras din politică. A rămas însă membru al Bundestagului până în 2002.

În decembrie 2006, Helmut Kohl a vizitat România, la 30 de ani după vizita din vara anului 1976 (7-8 iunie). Fostul cancelar german a fost invitat să participe la o gală organizată de un post de televiziune.

Helmut Kohl a fost căsătorit cu Hannelore Kohl, născută Renner, care a murit la 5 iulie 2001. Kohl s-a retras din viața politică în anul 2002. A publicat câteva lucrări: ”Curățenie în spatele fațadelor” (1971); ”Drumul spre răscruce” (1983); ”Viitorul Germaniei în Europa” (1990).

A fost distins cu Marea Cruce de Merit (1970), Premiul internațional Karl (1988, împreună cu Francois Mitterand), Premiul European pentru politică de stat al Fundației FVS din Hamburg (1990), ”Omul anului”, desemnat de ziarele ”Financial Times” și ”Le Point” (1990) și Rotary Internațional Award of Honour (1991), Premiul Nehru pentru promovarea înțelegerii internaționale (1991), Medalia Universității Berkley din California (1991), ”Marea Cruce a Ordinului Leului” (Haga, 1999).

– Juncker se declară profund îndurerat de moartea lui Helmut Kohl, „mentorul” său şi „esenţa Europei”.
-George H.W. Bush: Helmut Kohl a fost unul dintre marii lideri ai Europei postbelice.
-Macron: Kohl a fost un „mare european”, „artizan al Germaniei unite şi al prieteniei franco-germane”
-Angela Merkel: Helmut Kohl a fost „o şansă” pentru Germania.
-Vladimir Putin transmite condoleanţe Germaniei după moartea lui Helmut Kohl.
Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, a transmis condoleanţe Germaniei, vineri seară, la moartea fostului cancelar Helmut Kohl, conform unui comunicat al Kremlinului.

„Helmut Kohl a jucat un rol-cheie în încheierea Războiului Rece şi în reunificarea Germaniei”, a declarat Vladimir Putin.

„Am admirat înţelepciunea lui Helmut Kohl, capacitatea lui de a adopta decizii echilibrate şi ample chiar şi în cele mai dificile situaţii”, a adăugat liderul de la Kremlin în mesajul adresat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, şi preşedintelui Frank-Walter Steinmeier.

„Helmut Kohl va rămâne în amintire în Rusia ca susţinător puternic al relaţiei de prietenie dintre cele două ţări”, a subliniat preşedintele Rusiei.

Vladimir Putin era agent KGB în Germania de Est în momentul în care Helmut Kohl a iniţiat eforturile pentru reunificarea Germaniei, notează agenţia The Associated Press.

Fostul cancelar al Germaniei Helmut Kohl a decedat vineri, la vârsta de 87 de ani.

LĂSAȚI UN MESAJ