Întâlnire a liderilor coaliţiei de guvernare înainte de şedinţa Biroului Permanent

0
1287

Liviu Dragnea, Călin Popescu Tăriceanu şi alţi lideri din PSD şi ALDE se află în biroul preşedintelui Camerei Deputaţilor, pentru a pune la punct ultimele detalii legate de moţiunea de cenzură, înainte de şedinţa Biroului Permanent care va convoca plenul reunit.

Potrivit social-democratilor, la aceasta ora se stabilesc ultimele chestiuni pe textul motiunii, pentru a putea fi depusa, la ora 16.00, la Birourile Permanente Reunite.

Dupa ce parlamentarii PSD au fost anuntati, vineri noapte, prin SMS ca prezenta in Parlament este obligatorie la motiunea de cenzura, a venit acum si randul celor din opozitie.

Liviu Dragnea, le-a trimis SMS si deputatilor opozitiei, in care ii informeaza despre programul de duminica al Parlamentului, cand urmeaza sa fie citita motiunea de cenzura, si ii roaga sa fie prezenti.

Deputatul USR Iulian Bulai a dezvaluit pe Facebook ca a primit mesajul de la Liviu Dragnea.
”Prima data cand primesc un SMS de la Liviu Dragnea.
As fi vrut sa fie trimis cu o alta ocazie. Tin sa ii amintesc ca duminica nu se munceste la Parlament. Care e diferenta intre duminica si luni? Cred ca e vorba de ziua de marti: ICCJ va emite o decizie privitoare la dosarul presedintelui Dragnea implicat la abuzurile de la DGSPAC Teleorman. Graba are un nume: spaima unei condamnari”, a scris Bulai.

Prima reactie a lui Klaus Iohannis, dupa conflictul intre Dragnea si Grindeanu. „Numai de asta nu am avut nevoie”.

Liderul PSD Liviu Dragnea a invitat UDMR sa intre la guvernare inca din luna februarie, imediat dupa adoptarea legii bugetului, iar de atunci sunt discutii permanente pe aceasta tema, au declarat surse politice.

Potrivit acestora, o decizie ar urma sa fie luata pana in iunie, la sfarsitul sesiunii parlamentare.
Pana atunci, UDMR ar dori o serie de gesturi si concesii din partea PSD pentru a putea justifica o eventuala decizie in fata electoratului, au mai precizat sursele citate.
Mutarea deschide spatiul de joc pentru Dragnea: pe de-o parte, ar putea reconfigura oricand guvernul, pe de alta parte isi consolideaza majoritatea parlamentara amenintata de miscari interne.

Fostul președinte Traian Băsescu face un apel la UDMR să nu intervină în scandalul PSD, pentru că ”este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD”.

”Din declaraţia domnului Kelemen Hunor, preşedintele UDMR, am înţeles că UDMR urmează să analizeze cum se va poziţiona la moţiune.

Fac un apel la UDMR să înţeleagă că suntem în faţa unei răfuieli în interiorul PSD. Amestecul oricărui partid parlamentar în această afacere, între clanurile din interiorul PSD, nu va face decât să afecteze, în continuare, calitatea guvernării. De aceea, cred că UDMR nu ar trebui să intervină în această dispută internă. Este corect ca răfuiala dintre clanurile din PSD să fie tranşată strict în interiorul PSD, chiar dacă acest lucru se va petrece sub cupola Parlamentului.
Până la urmă, UDMR îşi poate negocia eventualele interese cu câştigătorul, care oricum va avea nevoie de o alianţă cu UDMR”.

”PSD, un partid inapt pentru guvernare! (…) Oricât ar fi de mare, PSD-ul este inapt pentru guvernare pentru că refuză respectarea regulilor democratice specifice statului de drept. Singura soluţie pentru ca România să-şi reia cursul spre consolidarea statului de drept si sa poata evolua pozitiv este trimiterea acestui partid în opozitie. Aici, responsabilitatea Preşedintelui Iohannis va fi covârşitoare în următoarele zile”, scrie Traian Băsescu pe Facebook.

Gabriela Firea, primarul general al Capitalei, susţine că Victor Ponta a intrat pe uşa din dos a Guvernului, ca secretar general, „în cadrul unui puci, o lovitură de stat”, precizând că ar putea fi acuzat de abuz în serviciu pentru că, în noua calitate, a făcut declaraţii politice.„Eu ştiam că secretarul general al Guvernului este cel mai înalt funcţionar din ţară şi nu are voie să facă politică. Pentru afirmaţiile politice de astăzi poate fi acuzat de abuz în serviciu. (..) M-a surprins pentru că a intrat pe uşa din faţă ca premier şi a avut un mandat plin de realizări. Acum a acceptat să intre pe uşa din dos ca secretar general al Guvernului în cadrul unui puci, o lovitură de stat, o lovitură de palat. Ar fi putut să facă politică în continuare fără să fie parte a încercării de a distruge PSD. Ce nu au reuşit adversarii niştri e posibil să se întâmple acum, cu ajutorul colegilor noştri care ţin mai mult la planurile lor personale”, a declarat Gabriela Firea la România Tv.
———————–
„Dovedind dispreţ faţă de regulile democratice ale funcţionării instituţiilor statului, imaturitate şi iresponsabilitate politică, primul-ministru şi unul dintre miniştri, în loc să respecte votul de învestitură şi încrederea acordată de Parlament, au înţeles că guvernarea se poate exercita şi în nume personal, că dispoziţiile constituţionale şi legale sunt facultative şi că pot sfida votul acordat de cetăţeni şi democraţia.

Doi dintre cei 27 de membri ai Guvernului, trecuţi voluntar sub comanda unui deputat, înalt funcţionar public, îşi împart posturi ministeriale şi lansează atacuri ridicole în toate direcţiile, oferind o nedorită şi halucinantă caricaturizare a actului de guvernare.

‘Guvernul’ Ponta – Grindeanu – Jianu nu reuşeşte altceva decât să demonstreze că există politicieni care şi-au pierdut iremediabil busola bunului-simţ, onoarea şi demnitatea, confirmând o dată în plus justeţea deciziilor de retragere a sprijinului politic luate de conducerile PSD şi ALDE”, se arată în text.

Potrivit iniţiatorilor, votarea acestei moţiuni „este un act de responsabilitate şi reprezintă singura opţiune viabilă pentru a pune povara guvernării în sarcina unei persoane care să aibă şi competenţa, responsabilitatea şi puterea de muncă necesare pentru a recupera cât mai grabnic întârzierile şi a reintra în parcursul ambiţios, dar corect, al acestui adevărat proiect de ţară”

Coalitia PSD-ALDE a semnat un protocol de colaborare parlamentara cu UDMR in decembrie 2016, care prevede intre altele o analiză pe fiecare sesiune parlamentară referitoare la stadiul acestei colaborări.

Cel mai probabil, UDMR va solicita ca de obicei cel putin doua ministere si o functie de vicepremier, insa Kelemen Hunor nu este interesat sa intre in executiv, au mai declarat pentru HotNews.ro sursele citate.

Pe de alta parte, liderii maghiari doresc ca PSD sa comita o serie de gesturi simbolice in privinta unor teme sensibile (problema utilizarii limbii materne in scoli, problema steagurilor, a liceului romano-catolic din Targu Mures etc) pentru a putea justifica ulterior in fata propriului electorat o eventuala intrare la guvernare alaturi de partidul condus de Dragnea.
—————————-
În timp ce Dragnea merge la grupul de la Senat, Ponta a venit la grupul PSD din Camera Deputaţilor. El a spus că a venit pentru a-şi spune punctul de vedere privind moţiunea de cenzură.

Şeful Secretariatului General al Guvernului, Victor Ponta, a ajuns duminică la Parlament pentru ”a-şi spune punctul de vedere”, în ziua în care va fi citită moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Grindeanu.

Pentru a trece, moţiunea are nevoie de 233 de voturi.

LĂSAȚI UN MESAJ