Partidul lui Emmanuel Macron a obtinut majoritatea absoluta

0
1307

La Republique en Marche, partidul presedintelui francez Emmanuel Macron, a obtinut majoritatea absoluta in Adunarea Nationala dupa turul al doilea al alegerilor parlamentare care a avut loc duminica, scrie AFP, citand un exit-poll.

Conform primelor estimări, prezența la vot a fost de doar 42% dintre cei așteptați, adică doar 20 de milioane de persoane dintre cele 47 de milioane înregistrate la vot.

Partidul a obtinut 355 din totalul de 425 de mandate puse in joc la al doilea tur al alegerilor legislative, ce s-a derulat duminica.
Partidul de dreapta Les Republicains si formatiunea UDI vor obtine 125 de mandate, iar Partidul Socialist 49.
Formatiunea lui Jean-Luc Melenchon, la France Insoumise (stanga), si PCF vor avea 30 de reprezentanti in Adunarea Nationala, iar Frontul National, al lui Marine Le Pen, opt mandate.

Partidul preşedintelui francez, Emmanuel Macron, împreună cu aliaţii săi, a obţinut primul loc în cadrul primului tur al alegerilor parlamentare, cu 32,32% dintre voturi, partidele de dreapta (Republicanii, alături de aliaţii acestora) având 21, 56 %.

In primul tur de scrutin, absenteismul a atins 51,29%, o premiera in primul tur al alegerilor legislative in Republica a V-a.

”Macron, in mars catre o majoritate zdrobitoare” (Le Figaro), „Macron castiga meciul” (L’Opinion), „O lovitura de maestru” (Le Parisien), „L’OPA” (Libération) – titlurile cotidienelor nationale de luni nu lasa nicio indoiala cu privire la culoarea viitoarei ”camere albastre Macron” (L’Humanité).

Acest scor tine de performanta unei miscari care, dupa doar un an de existenta, a reusit sa dinamiteze partidele traditionale de stanga si de dreapta care isi impart puterea in Franta de 60 de ani.

Partidul Socialist, care controla jumatate din fosta Adunare, se va prabusi impreuna cu aliatii sai la 15 pana la 40 de mandate, mai putine decat cele 57 din 1993.

Este ”un recul fara precedent al stangii”, a recunoscut prim-secretarul sau Jean-Christophe Cambadélis, care a avertizat cu privire la riscul unui ”unanimism” in Parlament.

Seful PS, eliminat la Paris, face parte din cortegiul invinsilor, alaturi de fosti ministri ca Mathias Fekl, Pascale Boistard, Aurélie Filippetti, François Lamy, Kader Arif, Christian Eckert.

Candidatul PS la presedintie Benoit Hamon a fost de asemenea eliminat din primul tur, ca fel ca fostii ministri ecologisti Cécile Duflot et Emmanuelle Cosse. Altii sunt in balotaj, ca Najat Vallaud-Belkacem.

Adunarea Nationala va fi profund reinnoita dupa aceste alegeri, 224 de deputati nu candideaza pentru un nou mandat.

Deputaţii din Adunarea Naţională sunt aleşi prin sistem electoral majoritar uninominal în două tururi de scrutin, alegerile desfăşurându-se în cele 577 de circumscripţii electorale din Franța, 539 de circumscripții se află în Franța metropolitană, 27 sunt în departamente și teritoriile de peste mări și 11 sunt pentru cetățenii francezi care trăiesc în străinătate.

LĂSAȚI UN MESAJ