Presedintele Klaus Iohannis va chema luni la consultari partidele parlamentare

0
1111

Preşedintele Klaus Iohannis a trimis joi o scrisoare preşedinţilor partidelor politice reprezentate în Parlamentul, prin care îi invită la consultări, la Palatul Cotroceni, în vederea desemnării unui candidat pentru funcţia de Prim-ministru. Fiecare delegaţie poate fi formată din maximum 5 persoane.

Ce spune Constitutia:

– Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii partidului care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

– Candidatul pentru functia de prim-ministru va cere, in termen de 10 zile de la desemnare, votul de incredere al Parlamentului asupra programului si a intregii liste a Guvernului.

– Programul si lista Guvernului se dezbat de Camera Deputatilor si de Senat, in sedinta comuna. Parlamentul acorda incredere Guvernului cu votul majoritatii deputatilor si senatorilor.

„Premierul trebuie să fie o persoană integră, fără probleme penale, o persoană care mă convinge că are capacitatea să conducă un Guvern şi o persoană cu o majoritate parlamentară în spate”.

Potrivit Administraţiei Prezidenţiale, luni, la ora 15,00, vor veni la consultări reprezentanţii PSD şi ALDE, la ora 16,00 au fost invitaţi cei ai PNL, iar la ora 17,00 – USR. La ora 17,30, delegaţia PMP va veni la Cotroceni pentru consultări, la ora 18,00 sunt aşteptaţi reprezentanţii UDMR, iar la ora 18,30 – grupul parlamentar al minorităţilor naţionale.

Lideri ai PSD au declarat ca vor avea in vedere mai multe nume posibile de premieri, pentru a fi siguri ca nu se vor izbi de un refuz din partea presedintelui Iohannis.

PNL a anuntat ca va decide strategia pentru perioada imediat urmatoare in cadrul forurilor statutare, pana luni.
Senatorul Alina Gorghiu, fost preşedinte al PNL, a declarat, joi, la Timişoara, că dacă PNL va propune un premier, acesta va fi preşedintele partidului, Ludovic Orban.

Alina Gorghiu a afirmat că luni la ora 12.00 va avea loc o şedinţă a Biroului Politic Naţional al partidului, urmând să se decidă dacă PNL va merge în faţa preşedintelui Iohannis la consultări cu o propunere de prim-ministru.

LĂSAȚI UN MESAJ