A intrat în vigoare legea salarizării. Doar pentru parlamentari și primari, medicii și profesorii mai pot aștepta!

Cei mai norocoşi după intrarea în vigoare a legii unitare a salarizării sunt tot politicienii.

0
832

Legea salarizării unitare a intrat în vigoare după ce a fost promulgată miercuri de preşedintele României, Klaus Iohannis.
Primii beneficiari sunt parlamentarii şi aleşii locali. Abia de la 1 ianuarie 2018, bugetarii vor avea o creştere a salariului brut cu 25%, iar de la 1 martie, profesorii şi medicii vor primi în plus diferenţa de bani promisă – încă 20, respectiv 75%.

În urmă cu câteva zile, la momentul promulgării legii, preşedintele atrăgea atenţia coaliţiei de guvernare că e responsabilă pentru aplicarea acesteia, dar şi pentru păstrarea stabilităţii macro-economice şi bugetare a României.

„Această lege ar trebui să rezolve problemele salariale existente în sectorul public, fără să creeze altele. Orice ajustări ulterioare, menite să asigure spaţiul bugetar destinat salarizării, trebuie să fie făcute în mod transparent, credibil şi responsabil, fără a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investiţiile şi proiectele de infrastructură asumate la nivel guvernamental’, consideră preşedintele Iohannis.

Cei mai norocoşi după intrarea în vigoare a legii unitare a salarizării sunt tot politicienii. În primul rând parlamentarii şi apoi primarii. De la 1 ianuarie 2018 preşedintele Camerei şi Senatului vor ajunge la un salariu de 16.675 lei, iar un deputat sau un senator va ajunge la suma de 13.050 lei.

Şi salariul primarului Capitalei a crescut, deşi iniţial acesta nu suferise modificări. De la 1 ianuarie primarul Bucureştiului va câştiga puţin peste 14.500 de lei.

Primarul general Gabriela Firea

Primarii de sectoare vor primi şi ei 13.775 lei, un preşedinte de Consiliu Judeţean va câştiga 13.775 lei, iar vicepreşedinte de Consiliu Judeţean va câştiga 12.325 lei.

La momentul promulgării, Administraţia Prezidenţială a transmis că preşedintele „susţine necesitatea de creştere a veniturilor salariale, în mod sustenabil, pentru îmbunătăţirea nivelului de trai al românilor.

Este evident faptul că România are nevoie de un cadru legislativ care să introducă ordine în sistemul public de salarizare, astfel încât să fie eliminate inechităţile şi disfuncţionalităţile salariale.
În acelaşi timp, Preşedintele României susţine necesitatea unei creşteri sustenabile a salarizării în sectorul bugetar, care să asigure motivaţiile adecvate şi performanţele necesare din partea tuturor beneficiarilor”.

LĂSAȚI UN MESAJ