Deputaţii şi senatorii au votat în Comisia de Statut să-şi mărească suma destinată cazării, de la 4.000 la 4.600 de lei. Totodată, parlamentarii nu vor mai beneficia de de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, dar vor primi în schimb o sumă forfetară de 1400 lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în colegiul în care au fost aleşi.

Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au propus şi modificarea articolului 45 alin. 3 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, care face referire la suma forfetară pe care aleşii o vor primi lunar pentru cazare.

Potrivit lui Ioan Chelaru – vicepreşedintele Senatului, suma pe care parlamentarii o vor primi în acest scop va fi 4.600 de lei.

Totodată, senatorii si deputaţii ar putea să nu mai beneficieze din partea Parlamentului de maşini în teritoriu, ci doar de o sumă lunară de 1.400 lei pentru acoperirea cheltuielilor de transport în circumscriptie.

„Birourile Permanente ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au aprobat să propună Comisiei de Statut două modificări care privesc drepturile care li se cuveneau parlamentarilor. Se solicită completarea articolului 41 alin. 2 şi articolului 45 alin. 3 din Legea 96/2006 privind Statutul deputaţilor şi al senatorilor, în sensul în care parlamenarii nu mai beneficiază de autoturisme în colegiile şi circumscripţiile electorale, Parlamentul fiind în imposibilitatea achiziţionării unui număr atât de mare de maşini”, a declarat, luni, Ioan Chelaru, potrivit Mediafax.

Tăriceanu către români: „Dacă vreţi democraţie, plătiţi”
Acelaşi Tăriceanu care în urmă cu exact o lună cerea plafonarea salariilor profesorilor, deoarece creşterile salariale pentru această categorie nu se justifică: „Profesorii au 4 luni de vacanţă pe an, nu lucrează 8 ore pe zi”.
„Vorbim de o anvelopă salarială și, după cum ați văzut, au fost negocieri, presiuni cu sindicatele ca până la urmă și celelalte avantaje să se transforme tot în bani.

Mă refer la tichetele de masă, la voucherele de vacanță, care nu erau incluse în ceea ce s-a discutat inițial.
Au venit alte sporuri în diferite zone să se adauge, pe care ministrul Muncii, le-a menționat. Am văzut, de exemplu, la educație, spor de solicitare neuropsihică.
Iertați-mă, am lucrat și eu în învățământ, programul nu e de opt ore pe zi, norma didactică în învățământul preuniversitar. Dacă pui la cap toate vacanțele, ai patru luni de vacanță pe an. Deci, nu știu, eu nu găsesc că sunt justificate unele din aceste majorări, a afirmat Călin Popescu Tăriceanu.

Un alt membru al Biroului Permanent al Senatului, senatorul USR Mihai Goţiu, a declarat că s-a ajuns la această situaţie din cauza „amatorismului din conducerea instituţiilor statului” şi că acest lucru putea fi evitat prin consultări cu jurişti.

„Ceea ce s-a întâmplat azi este o dovadă a ceea ce numesc eu amatorismul din conducerea instituţiilor statului, mai ales atunci când este vorba despre bani publici. S-a constatat că Biroul Permenanet nu poate lua decizii care să modifice o lege, ci doar plenul poate să facă asta. La Camera Deputaţilor s-au dat deja nişte sume în avans pentru cheltuielile deputaţilor. Nu ştiu cum poate fi clasificată o astfel de atitudine, dar cred că dacă ieri, cu consilieri, cu jurişti s-ar fi discutat sau dacă s-ar fi discutat înainte de a fi intrat în vigoare legea salarizării toate aceste aspecte nu ne-am fi aflat în situaţia de astăzi”, a declarat senatorul USR Mihai Goţiu.

LĂSAȚI UN MESAJ