Donal Trump in Polonia:”Occidentul nu va fi infrant niciodata”

0
1021

Liderul de la Casa Alba a ajuns la Varsovia, unde s-a intalnit cu mai multi sefi de state, printre care si presedintele Romaniei. Apoi, Donald Trump va merge la summitul G20 de la Hamburg.

Presedintele american a declarat in Piata Krasinski, la Varsovia, ca Polonia poate fi prima inima geografica a Europei, dar ca polonezii sunt sufletul ei.
Trump s-a adresat catorva mii de polonezi, in Piata Krasinski, simbolul rezistentei poloneze fata de ocupatia nazista. Peste 150.000 de polonezi au murit in lupta in vederea rasturnarii opresiunii naziste.

Donald Trump a făcut referire în discursul său la Articolul 5 al tratatului NATO, care garantează reciprocitatea apărării statelor aliate, ceea ce constituie o schimbare de ton din partea liderului american, care a stârnit nemulțumire în rândul aliaților prin faptul că nu și-a declarat susținerea față de această prevedere în cursul vizitei sale la sediul NATO de la Bruxelles din luna mai, notează Reuters și CNN.

“CELOR CARE NE CRITICĂ PENTRU POZIȚIA NOASTRĂ DURĂ AȘ VREA SĂ LE ATRAG ATENȚIA CĂ STATELE UNITE AU DEMONSTRAT NU DOAR PRIN VORBE, CI ȘI PRIN FAPTE CĂ SUSȚIN FERM ARTICOLUL 5”, A DECLARAT TRUMP.

El a făcut apel la Rusia să-și “înceteze activitățile destabilizatoare din Ucraina și din alte zone și sprijinul față de regimuri ostile, inclusiv cele din Siria și Iran, și să se alăture comunității țărilor responsabile în lupta împotriva dușmanilor noștri comuni și în apărarea civilizației înseși”.

Dupa o scurta oprire la polonezi, presedintele se va muta in localitatea germana Hamburg, unde va lua parte la primul sau summit G20.

In timpul discursului din piata Krasinski – care simbolizeaza rebeliunea poloneza impotriva ocupatiei naziste – Trump si-a va prezentat viziunea ”nu doar pentru viitoarea relatie a Statelor Unite cu Europa, dar si pentru viitorul aliantei transatlantice si ce inseamna aceasta pentru securitatea si prosperitatea Americii”.

Presedintele Klaus Iohannis a participat la Summitul „Initiativei celor Trei Mari” (Baltica – Adriatica – Neagra), de la Varsovia si la care invitat special a fost presedintele SUA, Donald Trump.
La reuniune participa sefi de stat si reprezentanti ai acestora din 12 tari din Europa Centrala si de Est: Austria, Bulgaria, Croatia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia, Romania, Slovacia, Slovenia si Ungaria.

LĂSAȚI UN MESAJ