Un nou RĂZBOI ECONOMIC ameninta Europa

„Trebuie să ne rede­fi­nim politica în pri­vin­ţa Turciei“, a afirmat ministrul de externe Sigmar Gabriel, men­ţionând că acesta este şi punctul de ve­dere al cancelarului Angela Merkel

0
705
Ministrul german de Finanţe, W Schaeuble: Erdogan pune în pericol legăturile vechi de sute de ani ale Turciei cu Germania

Germania este cea mai mare eco­nomie europeană, iar Turcia singura forţă mili­tară de la Marea Neagră care s-ar putea compara cu cea a Rusiei.

Relaţiile dintre cele două ţări n-au fost niciodată după al Doilea Război Mon­dial mai şubrede ca acum, spun ana­liş­tii. Mizele sunt mari pentru ambele tabere. Ger­mania este cel mai mare partener co­mercial al Turciei, companiile nemţeşti ocu­pă locul doi în topul investitorilor străini şi sunt angajatori importanţi.

Luni de zile tensiunile diplo­ma­tice dintre Germania şi Turcia, aliaţi în NATO, s-au acumulat, iar în ultimele zile situaţia s-a agravat rapid. Berlinul s-ar putea implica într-un război economic cu Ankara.

Se pare că politicienii de top din Germania, aflaţi sub imperiul febrei electorale, dau semne că şi-au pierdut răbdarea cu derivele Ankarei şi au dezlănţuit un adevărat atac al avertismentelor, inclusiv economice.

Ministrul german de externe Sigmar Gabriel: „Nu putem sfătui pe nimeni să investească într-o ţară unde nu există certitudine legală şi unde companiile, chiar şi cele respectabile, sunt etichetate ca terorişti. Nu văd cum noi, ca guvern, putem garanta investiţiile companiilor germane în Turcia când confiscările arbitrare, motivate politic, de proprietăţi reprezintă nu doar o ameninţare, ci şi o realitate“.

Turcia a retras în mod oficial o cerere de ajutor adresată autorităților germane pentru investigarea a circa 700 de firme germane suspectate de sprijinire a terorismului, a declarat luni un purtător de cuvânt al Ministerului de Interne german, Tobias Plate, relatează Reuters.

Ministrul de interne turc i-a spus luni omologului său german în timpul unei convorbiri telefonice că predarea listei de către Ankara prin Interpol a fost provocată de o „problemă de comunicare”, a afirmat Tobias Plate.

Ministrul de interne „a subliniat că nu există nicio anchetă împotriva firmelor germane lansată de autoritățile turce în Turcia sau în Germania”, a spus Plate. Un purtător de cuvânt al Ministerului Economiei german a afirmat că măsuri suplimentare împotriva Turciei sunt luate în considerare.Citeste mai mult pe:MEDIAFAX

LĂSAȚI UN MESAJ