Guvernarea PSD s-a împrumutat,pana acum, de două ori mai mult decât în 2016

Masurile populiste agraveaza problema, iar cei care platesc contributii sunt prea putini.

0
789
Statul plateste pensiile din imprumuturi de zeci de miliarde facute in fiecare an.

Guvernarea PSD a dat undă verde la împrumuturile contractate de administrațiile centrale și locale, făcând derogări de la legea responsabilității fiscale, prin celebrele Ordonanțe 5 și 9 de la începutul anului. În plus, colectarea dezamăgitoare de la ANAF, cumulat cu creșterile de cheltuieli cu personalul și salariile, au creat o nevoie de bani mult mai mare decât anul trecut.

În aceste condiții, creditul guvernamental a crescut cu 6,7 la sută (5,8 la sută în termeni reali) în intervalul 30 iunie 2016 – 30 iunie 2017.

Potrivit precizărilor BNR, creditul guvernamentale include creditul acordat administraţiilor publice (administraţia centrală, administraţiile locale, administraţiile sistemelor de asigurări sociale) în sumă de 9887,2 milioane lei (soldul la 30 iunie 2017), precum şi titlurile de natura datoriei emise de aceste sectoare instituţionale în sumă de 87235,2 milioane lei (soldul la 30 iunie 2017)

Potrivit datelor similare din 2016, creditul guvernamental se majorase cu doar 3,7 la sută faţă de 30 iunie 2015. Cu un an mai devreme, în plină guvernare Ponta, creditul guvernamental înregistrase o creştere de 9,1 la sută de la an la an.

Singura diminuare a creditului guvernamental din ultimii ani s-a făcut în intervalul iunie 2012-iunie 2013, cu 7,4 la sută (-12,1 la sută în termeni reali).

Toate împrumuturile pe care România le face din 2014 încoace sunt directionate catre acoperirea deficitului la pensii.

Deficitul fondului public de pensii a atins în 2016 pragul de 21 de miliarde de lei, adica 2,7 la suta din PIB, cel mai înalt nivel înregistrat vreodata în perioada de după revolutie.

Anul acesta, deficitul fondului public de pensii va avansa cu cel putin 7 miliarde de lei, pâna spre 28 de miliarde de lei, adica 3,5 la suta din PIB, fata de 24 miliarde de lei, cât este prevazut să fie deficitul bugetar. Practic, deficitul fondului de pensii este, de câţiva ani, mai mare decât deficitul bugetar, ceea ce înseamna ca orice adâncire a datoriei publice nu finanteaza proiecte de investiţii, ci sistemul de pensii. Avertizarea vine din partea presedintelui Consiliului Fiscal, Ionut Dumitru.

LĂSAȚI UN MESAJ