Mihai Tudose:Sistemul sanitar este defect! Rău!

"Domnule ministru, sistemul este defect! Rău"! De 27 de ani!"

0
1471

Florian Bodog, ministrul Sănătăţii, a fost criticat foarte dur, iar, de către premierul Mihai Tudose, în şedinţa de Guvern. De data aceasta, atât pentru proasta gestionare a crizei vaccinurilor, dar şi pentru birocraţia din sistemul de sănătate, după ce premierul a luat act de cazul jurnalistei Magda Vasiliu, internată în Italia cu copilul de doar opt ani, bolnav de cancer. Aceasta s-a lovit de bircraţia din România, atunci când a vrut să îşi ia concediu medical pentru a-şi îngriji copilul.
Asta în timp ce spitalul din Italia nu a condiţionat tratamentul fiului său de vreun act. Premierul i-a dat lui Bodog un termen de două săptămâni pentru a veni cu un proiect de debirocratizare în sănătate.

„Birocraţia e ajunsă la cote extreme şi în Ministerul Sănătăţii. 400.000 de hârtii plimbate de la medic de familie la specialist, apoi la farmacie. Nu sunt sportivi de performanţă cei ajunşi în situaţia asta. Domnule ministru (n.r.: ministrul Sănătăţii), în două săptămâni aştept un proiect de reducere a acesti birocraţii”, a spus premierul Tudose, la începutul şedinţei de Guvern.

În replică, minsitrul a spus că este adevărat, dar Tudose a folosit acelaşi ton:”Domnule ministru, sistemul este defect! Rău”! De 27 de ani!”, a spus Tudose, făcând referire la cazul Magdei Vasiliu, jurnalistă al cărei copil de optr ani suferă de cancer, este tratat în Italia, dar autorităţile române refuză să îi dea anumite avize, din cauza unor proceduri birocratice.

Ministrul Sănătăţii a menţionat că a luat legătura cu mama băieţelului, iar situaţia s-a rezolvat.

„Am luat legătura cu mama copilului, situaţia e rezolvată şi am discutat şi cu preşedintele CNAS…”, a răspuns ministrul Sănătăţii, însă şeful Executivului i-a replicat:

„Degeaba rezolvăm probleme punctuale, sistemul e defect”.

Magda Vasiliu, prezentatoarea ştirilor Prima TV, al cărui băieţel a fost diagnosticat recent cu cancer, critică în termeni duri indiferenţa statului român faţă de cetăţeni, expunând lupta birocratică pe care trebuie să o ducă în România, deşi copilul este tratat exemplar şi, în momentul de faţă, fără asigurare în Italia.
„20 de ani în care am cotizat zdravăn la sistemul de asigurări de sănătate. 20 de ani in care am avut concediu medical o singură dată, cinci zile, pentru că mi-am rupt piciorul.

În rest, analize făcute la particular, plătite, şi o singură naştere. Atât. Azi mă văd în situaţia incredibilă de a găsi o soluţie pentru a beneficia de concediu medical pentru îngrijirea copilului.

Vlad, băieţelul meu, a fost diagnosticat cu cancer acum trei luni. De atunci sunt cu el la tratament în Italia, o ţară care l-a primit instant. Internarea de urgenţă a copilului meu nu a fost condiţionată de niciun act!! Vlad a fost internat, diagnosticat şi a început chimioterapia fără să am iniţial niciun document.
Abia apoi m-au întrebat de cardul european. Le-am spus că nu-l am, dar îl voi avea şi i-am rugat să nu oprească investigaţiile. Funcţionarul de la ghişeu mi-a răspuns simplu: «Doamnă, copilul e tratat oricum. Nu condiţionăm tratamentul de chestiuni birocratice! Staţi liniştită!» Şi am stat liniştită, gândindu-mă că şi în ţara mea există soluţii decente pentru astfel de situaţii în care nu doresc nimănui să se afle…Dar a venit momentul în care am solicitat un concediu medical pentru că nu am altfel cum să-mi însoţesc copilul la analize, nu mă pot interna cu el din trei în trei săptămâni, nu-l pot îngriji după chimio, când suferinţa lui este cumplită…Medicul meu de familie, căruia nu i-am cerut niciodată nici măcar o adeverinţă, a ridicat din umeri – legea noastră zice că trebuie să vin personal la cabinet.

Deci, nu mă poate ajuta… Aflu apoi că e nevoie de un aviz al direcţiei sanitare din Bucureşti, unde ar trebui să mă prezint tot personal… Deci, nu se poate… Legea noastră este făcută de nişte cretini, pentru nişte idioţi ca mine, care speră în dreptate, înţelegere şi bun simt! Când italienii îi fac copilului meu analize din trei în trei zile pentru a se asigura că e totul OK, România, ţara mea, îmi cere acte peste acte, avize şi documente traduse, legalizate, etc…Există un teanc de hârtii de la spitalul din Roma care atestă diagnosticul cumplit, toate parafate de somităţi în oncologie pediatrică. Statul român, conform unor legi de rahat, vrea aviz de la un oncolog din România!

Adică un aviz formal, fără valoare medicală, pentru că acel oncolog evident nu va vedea copilul…N-are cum! Pentru că nu sunt cretină să-l port prin aeroporturi, avion şi cabinete medicale când starea lui e una la limită!
Nu am vrut să-l expun pe Vlad, nu vreau compătimire şi nici milă! Nu am nevoie! Am nevoie doar ca cineva cu putere de decizie să schimbe nişte legi restrictive, făcute parcă la mişto, interpretabile şi care nu-l ajută pe cetăţeanul idiot ca mine, care cotizează zeci de ani degeaba! Pentru că sunt sigură că la fel ca mine au păţit o mulţime de alţi părinţi, care în momentul în care pleacă să-şi salveze copilul, nu se gândesc la birocraţie, legi şi chichiţe administrative care oricum n-aduc nimic bun.“ a explicat Magda pe pagina personală de Facebook.

LĂSAȚI UN MESAJ