O comisie de anchetă pentru pensionările şi reangajările celor de la MAI

0
3566

Vicepreşedintele PNL Florin Roman a afirmat duminică, într-o conferinţă de presă, că parlamentarii liberali vor solicita, la începutul sesiunii, constituirea unei comisii de anchetă care să verifice modul în care ministrul de Interne, Carmen Dan, a semnat pensionările şi reangajările în sistem a celor care beneficiază de pensii militare.

„O să solicităm o comisie de anchetă parlamentară, pentru modul în care s-au făcut pensionările şi reangajările a doua zi în foarte multe situaţii în cadrul MAI. Sunt în ţară zeci de astfel de cazuri şi nu este normal ca oameni care pleacă din sistem cu pensii de peste 100 – 120 de milioane de lei, a doua zi să fie reintegraţi ca şi personal contractual în cadrul aceluiaşi minister. E un jaf pe faţă, e o bătaie de joc la adresa celor care muncesc cinstit în această ţară”, a spus deputatul PNL.

Întrebat ce finalitate ar avea o astfel de comisie de anchetă, el a răspuns că este vorba atât de o problemă de imoralitate, cât şi de ilegalitate.

„În momentul în care tu, Carmen Dan semnezi azi ieşirea la pensie, îl scoţi pe prietenul tău cu 120 de milioane şi a doua zi îl reangajezi înseamnă în primul rând o problemă de imoralitate. În al doilea rând, poate fi şi o problemă de ilegalitate dacă acel post, pentru că acel post trebuie obţinut prin concurs, dacă tu îl reangajezi a doua zi, mi-e teamă că nu respecţi procedura legală, care de regulă este de circa 30 de zile”, a conchis Florin Roman.

La rândul său, USR a anunţat, pe 4 august, că va depune o lege prin care să se interzică reangajarea la stat a persoanelor care s-au pensionat anticipat, cu pensie de serviciu, şi astfel beneficiază de ambele drepturi, după cazul generalului Cornel Ciocoiu, trecut în rezervă şi apoi reangajat.

Potrivit proiecutului de lege propus de USR, situaţia cumulului pensiei cu salariul nu poate opera în cazul unei persoane care beneficiază de pensie anticipată în condiţiile legii şi este reangajată în aceeaşi funcţie ocupată anterior sau în alte funcţii similare din cadrul altor instituţii publice sau subordonate acestora. USR susţine eliminarea excepţiilor de la principiul contributivităţii din sistemul public de pensii şi limitarea acestora doar la cazuri excepţionale şi în virtutea unor merite deosebite.

„PNL îşi propune ca la începutul sesiunii parlamentare să o invite pe doamna ministru Carmen Dan, secretara de casă a tovarăşului Dragnea, la audieri la Comisia de administraţie publică şi la Comisia de ordine publică, să dea explicaţii vizavi de managementul defectuos legat de această situaţie de la paşapoarte”, a spus Florin Roman.

El a precizat că la momentul la care a fost propusă ministru al Afacerilor Interne şi a fost audiată de către comisiile parlamentare de specialitate, Carmen Dan a precizat, că nu va exista o criză a cozilor la paşapoarte.

„Pe stenograme, la audieri, i s-a ridicat această problemă şi a dat asigurări că sunt pregătiţi pentru a nu fi loviţi de o criză a cozilor la paşapoarte. Românii au fost din nou umiliţi, atât de bine s-a asigurat. E greu să treci de la secretară de şcoală la ministerul de Interne, e foarte greu să gestionezi astfel de situaţii. Dacă erau deştepţi, detaşau personal”, a mai spus Roman.

LĂSAȚI UN MESAJ