Ungaria și-a retras ambasadorul din Olanda

0
1522

Péter Szijjártó, ministrul ungar al afacerilor externe, a declarat că Ungaria va lua „măsuri politice și diplomatice” dacă Olanda nu își va cere scuze oficial pentru remarcile ambasadorului Gajus Scheltema în Ungaria.

Scheltema a declarat într-un interviu acordat revistei 168 Óra publicat joi, cu numai câteva zile înainte de a-și părăsi postul de ambasador că retorica administrației Orban este similară cu cea utilizată de teroriști din Orientul Mijlociu.

Ambasadorul a declarat că teroriștii din spatelel atacului din Barcelona sunt perosane învinse de globalizarea și care „folosesc extrmismul și religia în mod fanatic”, adăugând că aceștia își „creează dușmani conform aceluiași principiu ca și guvernul ungar”.

„Ungaria şi-a convocat la consultări ambasadorul în Olanda”, a anunţat Szijjarto. Această decizie intervine la o zi după publicarea unui interviu în care ambasadorul olandez Gajus Scheltema, aflat la finalul misiunii sale la Budapesta, compară anumite metode ale Guvernului ungar cu cele folosite de extremişti musulmani.

Szijjarto a declarat că Budapesta cere ca Guvernul olandez să ceară scuze în mod public. „Nu vom accepta explicații cu uşile închise”, a subliniat el.

Peter Szijjarto a respins „acuzaţiile de a compara teroriştii cu guvernul Ungariei din perspectiva motivaţiei sau a metodelor”. Diplomatul ungar a adăugat că ambasadorul olandez nu mai este bine-venit la „niciun nivel al ministerului de Externe”.

Gajus Scheltema este ambasadorul Olandei la Budapesta din 2013 şi urmează să părăsească acest post în perioada imediat următoare. Scheltema a mai activat ca ambasador în Slovacia, Iordania şi Pakistan, ocupând şi funcţia de consul general la New York.

„Suntem bucuroşi că ambasadorul olandez pleacă şi sperăm că o va face curând. Nimănui nu ar trebui să i se permită să facă asemenea remarci împotriva Ungariei sau a poporului maghiar”, a mai spus ministrul ungar de Externe.

LĂSAȚI UN MESAJ