100 de ani de cand tezaurul Romaniei a plecat la Moscova

Se implinesc 100 de ani de cand Romania a ramas fara tezaur

0
2056

Sursa:youtube

Se implinesc 100 de ani de cand Romania a ramas fara tezaur. Pe 21 decembrie 1916, un transport cu 17 vagoane de tren, incarcate cu lingouri de aur, monede, bijuterii si picturi, ajungea la Moscova si avea sa ramana acolo pana in zilele noastre.

Prietenii nostri de atunci, rusii, ar fi trebuit sa il tina la adapost in vremea in care Romania se afla in razboi. Doar o mica parte a mai fost, insa, returnata tarii noastre. La Muzeul National de Istorie au fost expuse marti cateva dintre obiectele intoarse acasa, in 1956.

In decembrie 1916, pe cand capitala Romaniei in vreme de razboi se mutase la Iasi, guvernul roman a decis ca valorile Bancii Nationale sa fie duse in Rusia, departe de pericolul german.

Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie: “Puterea a fost preluata de un regim criminal, cel bolsevic, care nu a respectat nicio prevedere a dreptului international si, evident, nu a considerat ca are nicio obligatie fata de Romania, sa-i restituie bunurile care fusesera incredintate spre pastrare unui aliat.”

In iulie 1917, in ciuda haosului declansat de bolsevici la Moscova, Romania trimite un al doilea transport: trei vagoane de tren incarcate cu aur, titluri, arhive si carti.

“Intr-o Rusie deja devastata de anarhie, aflata in pragul prabusirii, au fost trimise alte bunuri ale BNR, ale Casei de Economii si Consemnatiuni, ale multor banci, societati de asigurari, companii romanesti si, pe langa toate acestea, au fost trimise bunurile artistice cele mai importante ale natiunii, tezaurele Muzeului de Antichitati.”

Romaniei i-au fost returnate numai o parte din bunuri, in 1935 si 1956: titluri, cerneluri, carti rare, obiecte bisericesti, picturi sau monede.

Unul dintre obiectele returnate in 1956 este Evanghelia greco-romana a Manastirii Horezu. Aceasta a fost tiparita in anul 1693, in Bucuresti, la comanda lui Constantin Brancoveanu si ferecata apoi in aur de catre un mester sibian, in 1709.

Tot in 1956 a fost restituit si Tezaurul de la Pietroasele, cu “Closca cu puii de aur”. Istoricii romani spun ca in Rusia au ramas, insa, aurul Bancii Nationale si cele mai de pret obiecte ale culturii noastre, printre care picturi sau bijuterii.

“Va puteti imagina, de exemplu, ca valoarea bijuteriilor Reginei Maria era echivalenta cu 2,300 kilograme de aur… Imaginati-va 2 tone si 300 de kg de aur sub forma de bijuterii si pietre pretioase. Asta era numai la valoarea aurului brut in 1916, fara a socoti valoarea pietrelor pretioase si calitatea artistica” mai spune Ernest Oberlander Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie.

Reprezentantii BNR sustin ca au prezentat partii ruse toate documentele care atesta dreptul Romaniei de a primi inapoi tezaurul, dar partea rusa a comisiei de negocieri nu a ajuns la o concluzie.

„Banca Naţională a prezentat absolut toate documentele şi dovezile necesare în analiza situaţiei Tezaurului românesc de la Moscova. S-au cerut în repetate rânduri documente, iar BNR le-a tot prezentat, încât nu mai avem ce să mai prezentăm.

Este momentul să ne retragem, astfel încât analiza respectivă să intre într-o nouă etapă, vrem să dăm acest semnal că negocierile trebuie să intre într-o nouă fază”, a declarat oficialul BNR. Concret, „cel mai probabil, BNR nu va participa la următoarea întâlnire a comisiei, tocmai pentru a da acest semnal – să nu se mai tergiverseze lucrurile”, a spus Dan Suciu, purtător de cuvânt la BNR.

În acest context se pare că uitarea pe care Evgheni Primakov o propovăduia în 2001 a devenit o realitate. Cum pot fi uitate bunuri de o valoare inestimabilă, nu numai bănească, ci şi istorică şi artistică, este greu de explicat şi de înţeles.
Următoarea sesiune a Comisiei comune ar urma să aibă loc în Federaţia Rusă, la Moscova, în a doua parte a anului 2017.

LĂSAȚI UN MESAJ