Situaţia generată de noua lege a învăţământului adoptată în Ucraina/ Ungaria cere intervenţia ONU

"Ucraina vrea să-şi întărească legăturile cu UE”

0
1806

Proiectul de Lege al Educației din Ucraina care anulează învățământul în limba română a fost semnat de președintele Parlamentului. Ziarul românilor din Bucovina: Din păcate, reacția președinției române se lasă așteptată.

Președintele Radei Supreme a Ucrainei a semnat marți controversatul proiect de lege „Despre Învățământ”, care limitează dreptul minorităților naționale de a studia în limba maternă.

Semnarea proiectului de lege, votat de Rada Supremă la 5 septembrie, a avut loc în cadrul unui briefing la Kiev. Legea urmează să fie promulgată de președintele Ucrainei. Comunitatea românească din Ucraina i-a solicitat președintelui Petro Poroșenko să blocheze prin veto această lege, considerând-o una care determină asimilarea lingvistică a minorităților naționale. De asemenea, într- o scrisoare deschisă, românii din Ucraina s-au adresat și președintelui României Klaus Iohannis, notează ziarul românilor din Bucovina, care adaugă: Din păcate, reacția președinției române se lasă așteptată.

Kievul este dispus să solicite efectuarea expertizei Consiliului Europei pe marginea art. 7 al noii Legi a Educației. Așa susține ministrul ucrainean al Educației, Lilia Grinevici, după întâlnirea desfășurată le Kiev cu reprezentanții misiunilor diplomatice UE.

Reamintim că ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, alături de omologii săi din Bulgaria, Ekaterina Zakharieva, din Grecia, Nikos Kotzias și din Ungaria, Péter Szijjártó, au transmis ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Pavlo Klimkin, Secretarului General al Consiliului Europei, Thorbjørn Jagland și Înaltului Comisar al OSCE pentru Minorități Naționale, Lamberto Zannier, o scrisoare comună prin care au exprimat îngrijorarea și profundul regret față de adoptarea recentă de către Rada Supremă a proiectului de Lege a Învățământului din Ucraina, la 5 septembrie 2017.

Ministerul de Externe ungar l-a convocat pentru luni pe ambasadorul Ucrainei pentru a-i transmite obiecțiile guvernului de la Budapesta față de noua lege a educației adoptată de parlamentul de la Kiev și pe care Ungaria o consideră ‘rușinoasă și scandaloasă’, relatează duminică agenția MTI, citând o declarație emisă de MAE ungar.

De asemenea, ministrul de externe Peter Szijjarto a emis un ordin conform căruia diplomații ungari nu vor mai sprijini de acum înainte nicio inițiativă a Ucrainei în cadrul organizațiilor internaționale și nicio decizie favorabilă acestei țări.

În plus, Ungaria va aduce în discuție problema respectivei legi în cadrul ONU, OSCE, precum și în instituțiile Uniunii Europene.

MAE ungar subliniază în declarație că noua lege ucraineană restrânge dreptul minorităților la educație în limba maternă.

Măsurile decise de Ungaria împotriva Ucrainei sunt de asemenea rezultatul ‘răspunsului inacceptabil’ dat de ministrul ucrainean de externe Pavlo Klimkin întrebărilor pe care Ungaria i le-a adresat pe acest subiect la recenta reuniune informală a miniștrilor europeni de externe, desfășurată la Tallinn (Estonia), mai precizează MAE ungar.

În tot acest timp, autoritățile române au reacționat până în prezent foarte timid pe acest subiect. Ministerul de Externe român și-a exprimat doar îngrijorări privind politicile Kievului, în timp ce premierul Mihai Tudose doar a atras atenția în ședința de guvern asupra subiectului. Asta în ciuda faptului că România a fost unul dintre cei mai puternici susținători ai Ucrainei în ultimii ani în criza în care vecinul nostru de la nord este implicat.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV Potrivit BucPress

Situaţia generată de noua lege a învăţământului adoptată în Ucraina se va afla în discuţie la şedinţa de plen reunit, de miercuri, a Camerei Deputaţilor şi Senatului, în cadrul căreia se va supune votului o declaraţie comună a celor două Camere.

”Mâine avem o şedinţă de plen comun Camera Deputaþilor şi Senat între altele consacrată adoptării unei Declaraţii privind situaţia creată în Ucraina în urma adoptării de către Dumă a unei legi a învăţământului. O situaţie mult mai gravă o au românii din Valea Timocului. Şi e vorba de români. În Valea Timocului, sunt între 250.000 şi 300.000 de români. România este un partener al Republicii Serbia, dar nu necondiţionat şi acest ”nu” necondiţionat, având în primul rând în vedere recunoaşterea românilor din Valea Timocului, cu toate drepturile recunoscute la standardele europene”, a transmis, de la pupitrul Senatului, senatorul PSD, Şerban Nicolae.

Rada Supremă a Ucrainei a adoptat o nouă versiune a legii în privinţa educaţiei, potrivit căreia va fi introdusă interzicerea şcolilor ruse, ungare şi române.

Minorităţile naţionale li se va permite să studieze la şcoală doar o serie de materii în limbile native. Cu toate acestea, concesii considerabile au fost făcute pentru tătarii crimeni.

Ungaria vrea ca ONU să pună presiune pe Ucraina pentru a retrage noua lege a învăţământului

Ungaria se va adresa ONU în semn de protest faţă de noua lege a învăţămânmtului din Ucraina, prin care se interzice predarea limbii materne în şcolile ucrainene, iar ministrul maghiar de Externe, Peter Szijjarto, afirmă că noua lege încalcă normele ONU privind minorităţile naţionale, relatează MTI.

Prezent la Adunarea Generală a ONU, Szijjarto a precizat că a cerut Organizaţiei să pună presiune pe Ucraina pentru a retrage noua lege a învăţământului, despre care ministrul maghiar de Externe spune că ”încalcă angajamentele internaţionale ale ţării, precum şi normele europene şi ONU”.

În plus, Ungaria a adresat o scrisoare Înaltului Comisar pentru Drepturile Omului, Zeid Ra’ad Al Hussein, cerându-i să analizeze această situaţie. Szijjarto a adăugat că a avut consultări în această privinţă şi cu Sebastian Kurz, ministrul austriac de Externe, care asigură preşedinţia rotativă a OSCE.

”Amendamentul, care este contrar valorilor şi normelor europene, vine într-un moment în care Ucraina vrea să-şi întărească legăturile cu UE”, a afirmat Szijjarto.

LĂSAȚI UN MESAJ