Mihai Tudose/Au fost uragane şi a crescut preţul la baril

0
2340

Explicatia primului ministru:

„La carburanţi, cred că şi dumneavoastră aţi aflat că au fost nişte uragane şi au influenţat preţul bariliului pe plan mondial, ba chiar în România un pic mai puţin decât pe restul planetei”, a răspuns Mihai Tudose, după şedinţa CExN al PSD, întrebat despre creşterea preţului la carburanţi după reintroducerea supraacizei la benzină şi motorină.

„Chiar ieri am făcut un calcul cu colegii de la Finanţe – aproape inexistent pe un anumit interval temporar, eram sub o creştere firească raportat la bursa petrolului. Deja a fost adăugată la preţ acea acciză, iar pretul a crescut cu 0,9, deci nu se regăsesc cei 16 bani, iar impactul pe preţ din cauza fenomenelor meteorologice a avut un impact mai mare”, a insistat premierul.

Dar imaginea cea mai elocventa a faptului ca politicienii au pierdut total si definitiv contactul cu realitatea o are nimeni altul decat Călin Constantin Anton Popescu-Tăriceanu,presedintele senatului.„Eu nu am văzut nicio scumpire la carburant. Ştiu că au existat nişte majorări de preţuri. Sunt nişte diferenţe de preţuri foarte mari care pot să meargă până la 10%. Preţul petrolului, dacă o să crească, o sa mai fie majorări de preţuri previzibile.

BNR: Ne aşteaptă scumpiri şi mai mari decât până acum.
Până în iunie, BNR estimează că inflaţia anuală va continua să crească, după ce a atins deja nivelul maxim înregistrat în ultimii trei ani. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR spune că vorbim de o criză a preţurilor la alimente.

Ministrul Energiei nu cunoaşte preţul la carburanţi: N-am carnet, nu alimentez.Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat joi că nu cunoaşte dacă preţul carburanţilor s-a majorat, deoarece nu are carnet şi nu alimentează, precizând că ministerul pe care îl conduce nu are competenţe în acest domeniu.

„Ministerul Energiei nu are competenţe în acest domeniu, legat de majorarea preţului la carburanţi. Din ce am înţeles eu de la ministrul de Finanţe, în urma unor discuţii cu operatorii privaţi din piaţă, a fost o decizie de a aplica această acciză, în rest, de evoluţia preţurilor şi dacă ele au fost aplicate corect de către operatori sunt alte instituţii ale statului care se pot pronunţa”, a precizat Petcu pentru Agerpres, întrebat cum comentează majorarea preţului la carburanţi. Întrebat dacă a observat creşteri de preţuri la pompă, el a precizat: „N-am carnet, nu sunt şofer. Sincer, nu alimentez şi nu cunosc preţul”.

Valeriu Steriu, preşedintele executiv al PMP: Majorarea accizelor la carburanţi duce la scumpiri în lant, în special la alimente.“Privesc cu foarte mare îngrijorare (majorarea accizelor la carburanţi). Am văzut imediat şi reacţia Băncii Naţionale, spunând că ar urma o inflaţie, pe care România a reuşit într-un fel sau altul să o stopeze în ultimii ani.
Ca fost preşedinte de patronat în industria alimentară, ştiu că o modificare a carburanţilor duce la modificări în cascadă, pe tot lanţul şi mă refer în primul rând la produsele alimentare”, a declarat preşedintele executiv al PMP Valeriu Steriu, la RFI.

Valeriu Steriu a afirmat că orice majorare cu 10% a carburanţilor duce la o creştere de până la cinci procente la orice produs lactat.

“Am văzut intervenţia preşedintelui Senatului, spunând că nu va avea impact, că nu se va simţi. Evident, probabil că la salariul dânsului nu se va simţi, dar vă asigur că la cetăţeanul de rând se simte în buzunar orice leu majorat pe carburanţi. Vă dau un exemplu: ştiu foarte bine calculele din industria laptelui, unde orice majorare cu 10% a carburanţilor ducea la o creştere de până la cinci procente la orice produs lactat. Or aceste aspecte nu se întâlnesc la carburanţi doar pe o industrie, merg în lanţ pe tot. Şi mobila se va scumpi şi orice tip de lucrare”, a spus Steriu.

Preşedintele executiv al PMP s-a arătat îngrijorat că Guvernul nu va genera doar inflaţie, ci şi o scădere vizibilă a costului populaţiei.

„Corelat cu ce s-a întâmplat în ultimele luni, scăparea de sub control a preţului energiei electrice, mi-e teamă că Guvernul nu va genera doar inflaţie, dar va genera o scădere vizibilă a costului populaţiei şi acest lucru vine după nişte promisiuni cu totul diferite în campania electorală, prin care şi-au cucerit dreptul de a asigura puterea”, a conchis Steriu.

LĂSAȚI UN MESAJ