Se pregateste terenul pentru al -III-lea guvern PSD

0
3325

Antena 3 a spus că există o ruptură între Liviu Dragnea și Mihai Tudose dat fiind faptul că premierul nu răspunde la ordinele din partid.După ce și-a trântit primul guvern, pentru că nu a reușit să promoveze, ”noaptea ca hoții”, controversata OUG 13, Liviu Dragnea, împreună cu ,,alde” Tăriceanu, aruncă pe piață un sondaj de opinie, făcut de o firmă de casă a PSD, intitulată AVANGARDE, care aruncă în derizoriu activitatea Guvernului Tudose, guvernul emanației majoritare PSD-ALDE. De ce își dinamitează coaliția propriul guvern. Din același motiv pentru care a făcut-o, chipurile, și prima oară: nu a îndeplinit programul de guvernare aprobat de binomul Dragnea-Tăriceanu.

Sociologul Marius Pieleanu, de la Avangarde, a anunţat, la Antena 3, că doar 1 din 4 români au încredere în Guvernul Tudose, procentul de favorabilitate al premierului fiind de doar 27%.

Potrivit unor informaţii apărute pe surse, la trei zile după depunerea jurământului de la Cotroceni, Mihai Tudose l-a sunat pe Liviu Dragnea şi i-a spus răspicat că nu vrea să răspundă la comenzile de la partid şi că nu va pune în aplicare ad litteram noul proiectul de guvernare, mai ales partea cu taxele și impozitele, despre care spune că va distruge economia și firmele, informează Antena 3.

Bogdan Chirieac a vorbit despre acest subiect în emisiunea Oanei Zamfir.

„Singura modalitate de șubrezire a PSD este în cazul în care se intră într-o ruptură economică. În opinia mea, această ruptură economică este perfect posibilă fiindcă s-au făcut majorări importante de cheltuieli – pensii, salarii, cheltuieli sociale etc – dar veniturile nu au crescut. (…) În legătură cu conflictul, ce să spun? Din punct de vedere al personalității, Mihai Tudose are o personalitate mult mai puternică decât Sorin Grindeanu. Nu mă așteptam să fie scandal în paradis la o săptămână după nuntă”, a zis analistul politic.

Apoi, Mihai Tudose, în cadrul unei conferințe de presă, a spus: „Nu sunt sceptic în ceea ce privește programul de guvernare, sunt optimist. Este singura șansă a României să iasă din zona în care e, să ne dezvoltăm”.

Referitor la taxele anunțate, premierul a precizat că, în cazul în care la simulare ele vor da erori, nu vor fi introduse.

„Vom face toate simulările posibile. Dacă se vor dovedi că există și variante bune, le vom aplica. Dacă simulările au ca rezultat faptul că nu se pot aplica, că fac mai mult rău decât bine, nu vor fi aplicate. (…) A fost un program de guvernare, unde spune că vom analiza posibilitatea introducerii unor taxe. Dacă aceste taxe, pe simulare, dau erori, nu le vom aplica. Dacă dau rezultate bune, le vom aplica”, a punctat prim-ministrul.

Oana Zamfir l-a întrebat pe analistul politic cum vede răspunsurile lui Mihai Tudose care a infirmat faptul că s-a certat cu președintele PSD.

„Ce-ați vrea să spună domnul Tudose? Că s-a certat cu președintele PSD? Încă nu. Este o fisură în acest moment și ea se va accentua și din cauza presei care va specula aceste lucruri. Dar vizavi de programul de guvernare, acum aflăm că se introduc noi taxe și că se fac simulări. Această prostire în față a cetățenilor se pare că nu este făcută doar de instituțiile de forță din România, uite că s-a luat și la partidele politice, doar că la partidele politice avem privilegiul să schimbăm câte ceva, eventual să votăm o dată la patru ani”, a spus Bogdan Chirieac.

Sociologul Marius Pieleanu, de la Avangarde, a anunţat, la Antena 3, că doar 1 din 4 români au încredere în Guvernul Tudose, procentul de favorabilitate al premierului fiind de doar 27%.
Mihai Tudose este depăşit în top de miniştrii Teodor Meleşcanu, Olguţa Vasilescu şi Tudorel Toader, acesta din urmă fiind creditat cu 30%.

Vicepremierul Marian Ciolacu are o cotă de favorabilitate de doar 9% şi este cunoscut doar de 35% dintre români. Un nivel de favorabilitate similar îl are Ministrul Turismului, Mircea Dobre, depăşit de cel al Tineretului Marius Dunca – 10% şi de Ministrul Educaţiei, Liviu Pop, cu 12%.

Pieleanu a precizat că scăderea din ultimele două luni în încredere este similară cu situaţia lui Emil Boc în timpul guvernării PDL, însă atunci erau motive concrete, tăierile de salarii. De la o lună la alta, Tudose a scăzut în favorabilitate cu aproape 20 de procente.

Sociologul a precizat că în afară de de cei trei miniştri care sunt mai vizibili, „restul e nenorocire”.

Sondajul Avangarde a fost realizat în ultima lună, telefonic, pe un eşantion de peste 700 de persoane, şi va fi făcut public integral săptămâna viitoare.

Datele vin să neliniştească PSD de vreme ce în sondajul din luna august al Avangarde, social-democraţii erau opţiunea de vot pentru 46% dintre români dacă duminica viitoare ar fi alegeri, potrivit unui sondaj Avangarde, casă de cercetare apropiată social-democraţilor.

LĂSAȚI UN MESAJ