Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Mihai Tudose au decis: legea pensiilor va fi amânată pentru anul viitor

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat miercuri, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare, că punctul de pensie va creşte cu 10% de anul viitor, aşa cum este prevăzut în programul de guvernare, însă prevederile Legii pensiilor nu vor fi incluse în bugetul de stat pe 2018.

0
1658

Liviu Dragnea, Călin Popescu-Tăriceanu și Mihai Tudose s-au reunit miercuri, în ședință, în biroul lui Liviu Dragnea, pentru a vorbi despre bugetul pe 2018, dar și despre prioritățile legislative.
La finalul ședinței, președintele ALDE a venit în fața presei să anunțe deciziile, iar după o oră a ieșit și șeful PSD, că să confirme cele spuse de Tăriceanu și să aducă lămuriri.

Astfel, Legea Pensiilor se discută abia de anul viitor, adică se amână, fiind o decizie pe care coaliția a luat-o ”cu grijă”, iar Legile Justiției vor fi trecute prin Parlament, potrivit procedurillor.
Totodată, Tăriceanu a mai spus, referitor la bugetul pe 2018, că fiecare minister va trebui să își prioritizeze investițiile în 2018 în funcție de buget. Referitor la posibilitatea ca Pionul II de pensii să devină privat, Tăriceanu a subliniat că au avut o discuție, dar nu s-a luat o decizie, întrucât coaliția așteaptă un punct de vedere de la ASF.

„Despre o nouă lege a pensiilor care este aproape finalizată, practic, ca proiect, v-am spus mereu şi vă spun în continuare: niciodată nu a fost vorba ca ea să fie prinsă ca prevedere bugetară în bugetul pe anul 2018, pentru că ar fi însemnat că fim nerealişti”, a spus Dragnea.

El a explicat că recalcularea pensiilor în urma adoptării Legii pensiilor necesită o perioadă îndelungată, fiind vorba de un număr mare de dosare care trebuie reanalizate pentru a repara inechităţile din sistemul de pensii.

„Decizia politică luată acum ceva timp a fost să finalizăm aceste legi care sunt necesare acum, şi anume Legea bugetului de stat, split TVA şi celalalte care ţin de Legea salarizării, urmând ca imediat după ce ele vor fi depuse în Parlament să reîncepem discuţiile cu Ministerul Muncii, sub coordonarea primului ministru, despre Legea pensiilor urmând să luăm nişte decizii importante pe când şi pe ce perioadă vor fi alocate resursele financiare pentru a se repara aceste nedreptăţi”, a susţinut liderul social-democrat.

Totodată, acesta a mai anunțat că legile Justiției vor fi trecute prin Parlament, în final.

„În legătură cu legile Justiției, domnul ministru al Justiției Tudorel Toader va veni cu pachetul de reformă la Comisia juridică, îl va prezenta, îl va susține, urmând ca coaliția să promoveze proiectul de pachet de legi de reformă, să înceapă dezbaterile ca inițiativă parlamentară”, a declarat, miercuri, președintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, după ședința coaliției de guvernare.

El a adăugat că nu există intenția de „a lungi lucrurile” în acest caz. „Domnul ministru, dacă e gata, poate să fie invitat și mâine și poimâine, deci nu avem intenția să lungim lucrurile, din contră”, a adăugat Tăriceanu. Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a anunțat, miercuri, că a finalizat proiectul de modificare a legilor Justiției.

LĂSAȚI UN MESAJ