Peste 700 de cereri de eliberare şi reducere a pedepselor, în primele ore după intrarea în vigoare a noului Cod penal

Val de eliberări din închisori

0
1184

Intrarea în vigoare, astăzi, a noilor coduri penale a adus cu sine şi pedepse mult reduse pentru o serie întreagă de infracţiuni.
Primul efect al noilor legi este că sute de deţinuţi vor fi eliberaţi, ca urmare a intrării în vigoare a unei legi mai favorabile, iar altora li se vor micşora pedepsele pe care le au de executat.

Conform Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor, comisiile constituite special, încă din luna octombrie 2013, au analizat peste 30.000 de dosare penale ale deţinuţilor şi au ajuns la concluzia că în jur de 400 dintre aceştia se califică pentru eliberarea imediată din închisoare. Totuşi, numărul cererilor de eliberare va fi mult mai mare. Doar la Bucureşti, cele trei instanţe care au în jurisdicţie penitenciarele Rahova şi Jilava vor avea de decis, începând de luni, asupra a peste 700 de astfel de cereri.

Noul Cod Penal, care a intrat in vigoare sambata, a scos din spatele gratiilor sute de detinuti din intreaga tara si a mutat din celulele inchisorilor zeci de minori condamnati pentru diverse fapte. Valul de eliberari nu se opreste aici. Este doar inceputul. De ce s-a ajuns in aceasta situatie? Pentru ca noul Cod Penal reduce considerabil pedepsele pentru 90% dintre infractiuni. Cati detinuti au fost eliberati din inchisorile din Regiunea Sud Muntenia, aflati in minutele urmatoare.

Instantele de judecata au dispus, in cursul zilei de sambata, punerea in libertate a 122 persoane aflate in custodia Administratiei Nationale a Penitenciarelor (ANP), ca urmare a punerii in aplicare a prevederilor legale din noul Cod Penal si ale noului Cod de Procedura Penala. De asemenea, pentru 176 de detinuti a fost inlocuita pedeapsa inchisorii cu masura educativa a internarii intr-un centru de detentie.

La nivelul fiecarui penitenciar din tara au fost alcatuite mai multe comisii mixte formate din judecatori, procurori si lucratori ai penitenciarelor. Rolul lor a fost de a analiza toate dosarele persoanelor condamnate si de a stabili daca pedepsele detinutilor trebuie micsorate sau acestia trebuie eliberati.

In concluzie, la iesirea din inchisori a fost aglomeratie. La Penitenciarul Margineni din Dambovita au fost eliberati doi detinuti, iar 10 au fost transferati intr-un centru de detentie sau educativ. Tot in Dambovita, de la Penitenciarul Gaesti au fost puse in libertate doua persoane. Pe poarta Penitenciarului Colibasi din Arges a iesit o singura persoana, iar in Prahova, de la Targsor patru persoane. Cei mai multi detinuti au fost eliberati de la Penitenciarul Giurgiu, sase persoane, iar opt au fost transferate intr-un centru de detentie sau educativ.

LĂSAȚI UN MESAJ