Parcul Herăstrău din Capitală se va numi Parcul Regele Mihai I

0
290

Parcul Herastrau este situat in partea de nord a orasului Bucuresti si este cel mai mare parc al Bucurestiului.
Parcul Herastrau are o suprafata de cca 110 ha.
Lacul Herastrau are o suprafata de cca 74 ha.
Aleea ce inconjoara Lacul Herastrau are 5.92 km.
Parcul Herastrau este delimitat de B-dul Prezan Constantin –
B-dul Aviatorilor – B-dul Beijing – Sos. Nordului – Str. Elena Vacarescu – Sos. Bucuresti-Ploiesti – Sos. Kiseleff.

Parcul Herăstrău îşi va schimba numele în Parcul Regele Mihai I, potrivit unui proiect de hotărâre aprobat în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB).

Proiectul de hotărâre a fost aprobat cu 39 de voturi „pentru” şi 12 abţineri.
„Există o simbolistică deosebită. Această suprafaţă a fost donată chiar de Casa Regală şi cred că, având în vedere că în acea zonă se află şi Palatul Elisabeta, este o opţiune foarte potrivită şi care nu va stârni un val de nemulţumire”, a declarat primarul Capitalei, Gabriela Firea, la începutul şedinţei de consiliu.

Un proiect de hotărâre asemănător, de data aceasta al consilierilor liberali, a fost de asemenea aprobat de Consiliul General al Capitalei.

Proiectul prevede atribuirea denumirii de „Bulevardul Regele Mihai I al României” segmentului din şoseaua Pavel Dimitrievici – Kiseleff, delimitat între Piaţa Presei Libere şi Arcul de Triumf.

„Suntem datori să cinstim memoria unui Rege tânăr care a asigurat acel suflu ”altfel” într-o lume decimată de război şi ulterior într-o lume cenuşie, dominată de ură, de teamă, de fals. Lumea de atunci, lumea anilor celui de-al II-lea război mondial, îi este îndatorată pentru că prin acţiunile sale, a contribuit la sfârşitul războiului. Lumea îi este îndatorată nu pentru timpul scurtat ci pentru vieţile salvate”, se arată în propunerea consilierilor PNL.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, în debutul şedinţei Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB), că propune schimbarea denumirii Parcului Herăstrău în Parcul Regele Mihai I.
Proiectul a fost introdus pe ordinea de zi suplimentară a şedinţei.

Grupul USR s-a abţinut de la vot, motivând că ar fi trebuit organizată o dezbatere publică şi, mai ales, solicitarea unui punct de vedere al Casei Regale.

„Întreaga ţară ar trebui să onoreze memoria Regelui Mihai I, (…) dar asta nu înseamnă să ne grăbim să adoptăm un proiect de hotărâre fără nicio dezbatere. Am observat că avizele au fost obţinute azi dimineaţă la ora 8:00. Nu a fost nici măcar o dezbatere publică. Plus că nu văd un punct de vedere important: cel al Casei Regale”, a spus Roxana Wring, consilier USR.

Consilierul PSD Tudor Ionescu a acuzat-o pe Roxana Wring de lipsă de bun simţ: „Pe Regele Mihai I nu l-a întrebat nimeni dacă vrea să abdice, dar a fost nevoit să o facă în interesul ţării. Ar fi de bun simţ să acceptaţi ca un spaţiu precum Parcul Herăstrău să poarte numele Majestăţii Sale”.

Consilierul PNL Cătălin Deaconescu a criticat, luni, pe Facebook, propunerea edilului, cerându-i Gabrielei Firea să aibă respect faţă de familia Majestăţii Sale, care este în doliu, şi să retragă proiectul.

„Doamnă Gabriela Firea, lăsaţi-ne Regele să se odihnească în pace! După ce s-a repezit, pe când nici nu era anunţat oficial decesul Regelui, să propună schimbarea denumirii Pieţei Victoria în Piaţa Regele Mihai, după ce ziua a plâns pios la gardurile Palatului Regal, iar seara a râs copios la o comedie la teatrul Naţional, astăzi doamna Firea ne propune să schimbăm denumirea parcului Herăstrău în parcul Regele Mihai! (…) Doamna Firea, unde eraţi când Regele nostru a fost umilit de regimurile neocomuniste ale PSD? Ce nu aţi înţeles din faptul că familia regală este în doliu? Dacă v-a mai rămas o fărâmă de decenţă, retrageţi acest proiect! Regele şi patria! Doamnă, dacă vreţi sa onoraţi memoria Regelui, faceţi ceva pentru patrie şi pentru bucuresteni! Pentru Regele nostru, din păcate, e prea târziu…”, a scris Cătălin Deaconescu pe pagina sa de Facebook.

Prin anul 1806, lumea eleganta a Bucurestiului iesea la plimbare pe malurile lacului Herastrau.
In anul 1936 s-a construit Parcul Herastrau, prin asanarea zonei mlastinoase in perioada 1930-1935.
Tot in 1936, a fost creat pe teritoriul Parcului Herastrau, datorita eforturilor renumitului sociolog Dimitrie Gusti, Muzeul Satului, una dintre cele mai mari institutii de gen din Europa, care pune in valoare, prin mijloace specifice, toata bogatia etnografica si folclorica a populatiei din diferite regiuni ale Romaniei.

Placa memorială de la Muzeul Satului, care amintește de crearea Parcului Herăstrău, sub domnia MS Regelui Carol al II-lea.

Denumiri anterioare:
„Parcul National”, „Parcul Carol al II-lea” si „I.V.Stalin”.
In anul 1920 personalitati romanesti au fondat Asociatia Sportiva „COUNTRY CLUB”, care a devenit mai tarziu „Clubul Diplomatic”.
In Parcul Herastrau se afla o zona rezidentiala speciala, constituita de Palatul Elisabeta construit de catre arhitectul Corneliu M. Marcu, in prezent fiind resedinta oficiala a Regelui Mihai. Aici, la 30 decembrie 1947, Regele a semnat abdicarea fortata si a pornit in exil.

LĂSAȚI UN MESAJ