Tradiţii, obiceiuri şi superstiţii de Anul Nou

PROGRAMUL DE SARBATORI RATB-METROREX.............

0
292

Anul Nou este ziua care marchează începerea următorului an calendaristic.
Stabilirea religioasă a datei de 1 ianuarie ca început de an a avut loc pentru prima dată în 1691, de către Papa Inocențiu al XII-lea. Înainte de această dată, Crăciunul avea rolul începutului de an nou,în timp ce la multe popoare antice din emisfera nordică, anul începea la 1 martie.
În liturghia romano-catolică 1 ianuarie reprezintă o octavă de la Crăciun; astfel, această zi este dedicată Fecioarei Maria. În același timp, în a opta zi de la naștere sunt amintite în Evanghelie (Luca 2,21) tăierea împrejur și botezul, potrivit religiei iudaice, a pruncului Iisus — la fel și în bisericile evanghelice. În biserica ortodoxă, la 1 ianuarie este și ziua Sfântului Vasile, episcop de Cezareea Cappadociei.
În epoca contemporană, Anul Nou este întâmpinat în noaptea de 31 decembrie spre 1 ianuarie — noaptea de Revelion (din limba franceză: Réveillon, ceea ce înseamnă aproximativ „trezire”, aici cu sensul de ospăț la miezul nopții) — cu petarde și artificii; rudelor, prietenilor și cunoștințelor li se fac urări de noroc și sănătate și se urează „La mulți ani!”.

Grecii fac o prăjitură tradițională în care pun bani. Persoana care găsește banii va avea parte de bucurie tot timpul anului. Acest obicei a fost transmis și în anumite regiuni ale României.

Evreii din Israel mănâncă mere unse cu miere, pentru ca noul an să fie foarte dulce.

Italienii încep cina mâncând o farfurie de linte, iar după toastul pentru noul an se obișnuiește să se arunce cupa pe fereastră.

Spaniolii mănâncă 12 boabe de struguri, însemnând ultimele secunde ale anului, ca ritual pentru atragerea norocului. Obiceiul a fost preluat de numeroase țări latino-americane.

În România, în mod tradițional nu se aruncă nimic din casă în prima zi a Anului Nou pentru că, procedând astfel, o persoană își aruncă norocul. Tot în prima zi din an nu se iese din casă până ce o persoană brunetă nu intră în casa respectivă (potrivit tradițiilor, persoanele brunete aduc noroc și fericire, iar cele roșcate și blonde ghinion). În noaptea dintre ani, oamenii își pun o dorință, pentru că aceasta are toate șansele să se îndeplinească. Noaptea de Revelion este întâmpinată cu mult zgomot (ca în Conu Leonida față cu reacțiunea, de I.L.Caragiale) pentru că zgomotele puternice alungă spiritele rele. Tot de Anul Nou se merge cu capra. Unii oameni desfac șampanie la cumpăna dintre ani, ca să aibă un an mai prosper. Pușcarea petardelor de Anul Nou este practicată de regulă de către cei tineri.Și desigur pe 31 decembrie se colindă cu plugușorul iar pe 1 ianuarie cu sorcova.

Ajunul Anului Nou sau Revelionul este la 31 decembrie, ultima zi a anului din calendarul gregorian. În societățile moderne, Ajunul Anului Nou este sărbătorit în adunări sociale, în timpul cărora participanții dansează, mănâncă, consumă băuturi alcoolice și urmăresc focuri de artificii care marchează începutul noului an.

Pe 31 decembrie, în România, sătenii merg cu plugușorul din casă în casă pentru a ura lumea de Anul Nou, dorindu-le un „prosper nou an” (La mulți ani!).

În această zi se pregătesc bucate alese, băuturi pe măsura evenimentului care urmează, adică Revelionul, și se pun la punct detaliile prin care se trimit felicitări și urări. În diferite zone ale României se practică jocuri cu măști (dansul mascaților) sau se cântă Sorcova de unde vine și sorcovitul (agitarea unei baghete pentru urări), unde se urează ca anul ce vine să fie mai bogat și mai norocos. Sorcovitul poate fi și prilej de blesteme.

„Pluguşorul”

În diferite zone ale ţării, costumaţia şi interpretarea pot fi diferite, dar obiceiul este în esenţă acelaşi. Dacă acest fel de manifestare ne duce cu gândul la practici arhaice magice de alungare a maleficului, „Pluguşorul”, alt obicei, este strâns legat de mitul fertilităţii. Vorbe frumoase, de prosperitate şi belşug sunt adresate de cetele care vin cu „Pluguşorul”, fiecărei gospodării. Ca o incantaţie magică, textul urării se transmite din tată în fiu şi nu există român să nu-l cunoască.

Tot ajunul anului nou prilejuieşte practicarea anumitor acte misterioase, care încearcă să prospecteze viitorul. Iată unul dintre obiceiuri: „Vergelul”. Este un prilej de sărbătoare, la care participă mai ales tinerii necăsătoriţi şi părinţii acestora. Cei care fac „Vergelul” doresc să afle ce le rezervă noul an, mai ales dacă şi cu cine se vor căsători.

În casa unei gazde, anunţată din vreme de „colceri” sau „chemători” se adună toţi cei interesaţi. Într-un căzănel cu apă, cei ce doresc să-şi cunoască viitorul aruncă un obiect personal – inel, mărgea, pieptene, ban, cuţit etc. Personajul cel mai de seamă este „Vergelatorul”.

El urmează să „proorocească viitorul”, să-şi potrivească vorbele şi să stârnească hazul. Ajutându-se de două vergele de la războiul de ţesut, acesta bate în marginea căzănelului, intonând o incantaţie. Obiect după obiect este scos din apă la cererea participanţilor. Tâlmăcirea sensului obiectului este simplă: inel – nuntă, ban – bogăţie, pieptene – bărbat colţos, cuţit – ceartă, piatră – căsătorie amânată etc.

După ce toate răspunsurile au fost date, cu toţii, trişti sau plini de speranţă, se adună în jurul căzănelului din care apa a fost înlocuită cu vin şi petrecerea începe.

Artificii de Anul Nou.

Când se apropie miezul nopţii către noul an, ţăranii recurgând la meteorologia populară, obişnuiesc să prevadă cum va fi vremea în anul ce vine. Se folosesc de foile unei cepe mari pe care le desprind şi le aşează în ordine, numindu-le după lunile anului. In fiecare din ele pun puţină sare. A doua zi, de Sfântul Vasile, cel ce dezleagă vrăjile şi făcăturile, ei vor verifica cât lichid a lăsat sarea topită în fiecare foaie. Aşa vor şti, pentru că în mod misterios cantităţile sunt diferite, dacă vor avea secetă sau ploaie şi în ce lună anume.

Prima săptămână din ianuarie este marcată de doua alte importante sărbători creştineşti: Botezul Domnului sau Boboteaza pe 6 ianuarie, şi Sfântul Ion pe 7 ianuarie. Toţi românii se duc la biserică de Bobotează, pentru a lua apă sfinţită, atât de necesara pentru tămăduire şi purificare. În satele şi oraşele asezate pe maluri de ape, tinerii se întrec să scoată la mal crucea aruncată de preot în apa îngheţată.

Cel ce va reuşi, va avea parte numai de bine. În aceste zile, atât de reci ale iernii, adunaţi pe lângă focuri, neavând altă treabă decât de a hrăni animalele, ţăranii români îşi trag sufletul alături de cei dragi, petrecând cu toţi Ionii şi Ioanele şi pregătindu-se pentru truda care va veni curând, odată cu topirea zăpezii.

Oriunde ne-am afla in noaptea ce face trecerea dintre ani, trebuie sa stim ca fiecare tara are propriile traditii si superstitii legate de Revelion,nici noi nu facem exceptie:

Se spune că…

…nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coasă, să se spele rufele.

…acel obiect pe care îl ai în mână de Anul Nou, la 12 noaptea, sau cel pe care pui mâna imediat după ora 12 va fi cel mai important plan al vieţii tale în anul care vine. Dacă ai bani în mână, vei merge bine cu banii tot anul, daca îţi ţii iubita de mână, îţi va merge bine cu dragostea tot anul, dacă ţii paharul în mână, va fi un an vesel.

…dorinţa pusă la miezul nopţii de Revelion are toate şansele să se împlinească.

…e bine să ai pe masa de Crăciun şi de Anul Nou crenguţe de vâsc – aduce noroc.

…aduce ghinion dacă agăţi calendarul înainte ca noul an să înceapă.

…aduce ghinion să întorci fila de calendar înainte ca ziua sau luna să se încheie.

…aduce ghinion să intri în noul an fără nici un ban în buzunar.

…e bine să nu te găsească Anul Nou cu datorii, altfel vei avea datorii tot anul.

…primul om care va trece pragul în prima zi din noul an va influenţa tot anul. Persoanele blonde sau roşcate aduc ghinion, persoanele brunete aduc noroc.

…prima persoană care va bate la uşă în prima zi din noul an trebuie primită. Dacă prima persoană care va intra în casă e femeie – va fi un an prost, dacă e bărbat – va fi un an norocos.

…nu trebuie să arunci nimic din casă în prima zi de an nou, nici măcar gunoiul! E bine ca ceva sau cineva să intre în casă în prima zi din Anul Nou, nu să iasă!

…este bine să faci ceva care are legătură directă cu serviciul sau ocupaţia specifică în prima zi a noului an pentru ca aceasta să meargă bine în Anul Nou.

…nu este bine să speli în prima zi a Noului An.

…prima zi din Noul An trebuie să găsească locuinţa curată.

…este bine să porţi haine noi pe 1 ianuarie şi ceva de culoare roşie, de Revelion.

…este semn rău să spargi ceva în prima zi a Noului An şi în noaptea de Revelion.

…este semn rău să plângi în prima zi a Noului An.

…este bine să faci mult zgomot la miezul nopţii pentru a alunga spiritele rele (clopoţei, petarde etc.)

…este rău să împrumuţi bani sau altceva în prima zi a Noului An.

…e semn rău dacă strănuţi în noaptea de Anul Nou.

…aduce noroc să mănânci carne de porc sau linte de Anul Nou.

…Anul Nou va fi luminos şi bun dacă se lasă o lampă sau o lumânare aprinsă până la ziuă.

…în dimineaţa de 1 ianuarie se pun bani de argint în apă cu care se spală membrii familiei.

…este semn rău să înjuri sau să foloseşti cuvinte urâte în ajun de An Nou.

…este bine să laşi uşile şi geamurile deschise în noaptea de Anul Nou.

…ceea ce faci în ajun de An Nou vei face tot anul următor.

…femeile nemăritate, dacă împrumută o verighetă şi o poartă de Anul Nou pe al treilea deget de la mâna stângă, îl vor visa pe viitorul soţ. De asemenea, acelaşi vis va apărea dacă tai o frânghie deasupra pernei când mergi la culcare, de Anul Nou.

…copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi.

…nu este bine să laşi focul să se stingă de Anul Nou.

…este bine să întorci ceasul şi să îl potriveşti imediat după ce a bătut ora 12 noaptea.

…este bine să îşi săruţi iubitul/iubita la miezul nopţii.

Metrorex si RATB vor avea program special de Sarbatori, mijloacele de transport in comun urmand sa circule la intervale mai mari de timp.

Pentru noaptea de Anul Nou, insa, metroul va avea program prelungit, iar RATB va asigura transportul calatorilor cu 16 linii de autobuze care ajung in zona centrala, precum si cu trei linii de tramvai.

Potrivit Metrorex, in zilele de 25, 26, 30 si 31 decembrie, precum si in zilele de 1 si 2 ianuarie 2018, trenurile vor circula pe Magistrala 1 (Republica – Dristor 2), Magistrala 2 (Berceni – Pipera) si Magistrala 3 (Anghel Saligny – Preciziei) la un interval de 9 minute, iar pe Magistrala 4 (Gara de Nord 2 – Parc Bazilescu) la un interval de 11 minute.

In ceea ce priveste noaptea de Anul Nou (31 decembrie 2017 – 1 ianuarie 2018), metrourile vor circula intre orele 24:00 si 1:00 la interval de 10 minute, iar intre 1:00 si 5:00 la interval de 20 de minute.

Numarul de trenuri va fi suplimentat in functie de fluxul de calatori.

Autobuzele, tramvaiele si troleibuzele RATB vor circula dupa programul unei zile de duminica in 25, 26 si 31 decembrie 2017 si 1 si 2 ianuarie 2018, iar in 27, 28, 29 decembrie 2017, respectiv 3, 4 si 5 ianuarie 2018, vor circula dupa programul unei zile de lucru.

In noaptea de Anul Nou vor circula toate liniile de noapte care ajung in zona centrala, respectiv N102, N104, N105, N106, N107, N108, N109, N110, N111, N112, N114, N115, N116, N117, N119, N121, precum si liniile de tramvai 1, 10 si 41.Potrivit MEDIAFAX

MAJORITATEA MARILOR RETAILERI VOR INCHIDE MAGAZINELE DE CRACIUN SI IN PRIMA ZI A ANULUI 2018,CU MICI EXCEPTII:

Cu prilejul Sarbatorilor de iarna, magazinele Kaufland vor avea un program de functionare special, astfel:

• Duminica, 24.12.2017, si duminica, 31.12.2017, ora deschiderii va varia in functie de magazin in intervalul orar 7:00-7:30, iar ora inchiderii va varia de asemenea in intervalul orar 16:00- 18:00.
• Luni, 25.12.2017, si luni, 01.01.2018, magazinele Kaufland vor fi inchise.
• Marti, 26.12.2017 si marti, 02.01.2018, majoritatea magazinelor Kaufland vor avea program scurt: ora deschiderii va varia in functie de magazin in intervalul orar 9:00-9:30, iar ora inchiderii va varia de asemenea, in intervalul 14:00 – 15:00.
Magazine inchise si pe 26.12.2017 si pe 02.01.2018: Curtea de Arges, Gherla, Medias, Campulung, Codlea, Reghin, Orastie, Mioveni, Sighetu Marmatiei.
Magazine inchise pe 02.01.2018: Sfantu Gheorghe, Sighisoara, Fagaras, Comanesti, Falticeni, Targu Secuiesc, Gheorghieni.

Pentru informatii cat mai precise referitoare la programul de sarbatori al fiecaruia dintre magazinele Kaufland, clientii sunt rugati sa acceseze site-ul www.kaufland.ro si sa selecteze magazinul Kaufland in care urmeaza sa vina la cumparaturi.

In intervalul 24-25.12.2017, in unele magazine si in ziua de 26.12.2017, precum si in intervalul 01-02.01.2018, Grill-ul Kaufland va fi inchis.

LIDL

Pe 25 si 26 decembrie 2017, toate magazinele Lidl vor fi inchise.
Pe 24 decembrie 2017, magazinele Lidl vor fi deschise intre orele 07.00 si 17.00 sau 07.00 si 18.00, in functie de magazin.
In perioada 27-29decembrie 2017, magazinele Lidl vor functiona dupa programul normal.

Pe 30 decembrie 2017, unele dintre magazinele Lidl vor functiona dupa programul normal, iar altele in intervalul orar 07.00-22.00.

Pe 31 decembrie 2017, magazinele Lidl vor fi deschise intre orele 07.00 si 17.00 sau 07.00 si 18.00, in functie de magazin.

Pe 1 ianuarie 2018, toate magazinele Lidl vor fi inchise.

Pe 2 ianuarie 2018, o parte dintre magazinele Lidl vor fi deschise in intervalul orar 10.00-20.00, o alta parte in intervalul orar 09.00-19.00 si sunt si magazine Lidl care vor functiona in intervalul orar 09.00-17.00.

De Craciun, pe 25 decembrie 2017, magazinele Penny vor fi inchise.

Pe 24 decembrie 2017, magazinele Penny vor fi deschise in intervalul orar 07.00-18.00
Pe 26 decembrie 2017, magazinele Penny vor fi deschise intre orele 09.00-16.00.

In perioada 27-30 decembrie 2017, magazinele Penny vor functiona in intervalul orar 07.00-23.00.

In ultima zi a anului, 31 decembrie 2017, magazinele Penny vor fi deschise intre orele 07.00 si 18.00.

Pe 1 ianuarie 2018, magazinele Penny vor fi inchise.

Pe 2 ianuarie 2018, magazinele Penny vor functiona in intervalul orar 09.00-16.00.

Programul de sarbatori al magazinelor Metro Cash&Carry :
Pe 24 decembrie 2017, magazinele Metro Cash&Carry se vor inchide la ora 16.00.Pe 25 decembrie 2017, magazinele Metro Cash&Carry vor fi inchise.
Pe 26 decembrie 2017, magazinele Metro Cash&Carry vor fi deschise in intervalul orar 08.00-16.00.
In perioada 27-30 decembrie 2017, magazinele Metro Cash&Carry vor functiona dupa programul normal, mai putin cele din Militari, Berceni, Voluntari, Berceni, Pallady, Baneasa, Ploiesti, care vor fi deschise in intervalul 05.00-23.00.

In ultima zi a anului, pe 31 decembrie 2017, magazinele Metro Cash&Carry se vor inchide la ora 16.00.

Pe 1 ianuarie 2018, magazinele Metro Cash&Carry vor fi inchise.

Pe 2 ianuarie 2018, magazinele Metro Cash&Carry vor fi deschise in intervalul orar 08.00-16.00.

Metro Punct

Pe 24 decembrie 2017, magazinele Metro Punct vor functiona dupa programul normal.
Pe 25 decembrie 2017, magazinele Metro Punct vor fi inchise.

Pe 26 decembrie 2017, magazinele Metro Punct vor fi deschise in intervalul orar 08.00-16.00.

In perioada 27-29 decembrie 2017, magazinele Metro Punct vor functiona in intervalul orar 08.00-20.00.

Pe 30 decembrie 2017, magazinele Metro Punct vor fi deschise intre orele 08.00 si 16.00.

In ultima zi a anului, pe 31 decembrie 2017 si pe 1 ianuarie 2018 magazinele Metro Punct vor fi inchise.

Pe 2 ianuarie 2018, magazinele Metro Cash&Carry vor fi deschise in intervalul orar 08.00-16.00.

Programul de sarbatori al magazinelor Cora:
Pe 24 decembrie 2017, magazinele Cora se vor deschide cel mai devreme la ora 07.00 si se vor inchide, cel mai tarziu, la ora 20.00 (consultati tabelul de mai jos pentru informatii complete)

De Craciun, pe 25 decembrie 2017, magazinele Cora vor fi inchise, cu exceptia celui din Ploiesti, care va fi deschis intre orele 14.00 si 22.00.

Pe 26 decembrie, ora de deschidere a magazinelor Cora va fi 10.00, iar cea de inchidere, in functie de magazine, variaza intre 18.00 si 22.00.

In perioada 27-30 decembrie, magazinele Cora vor fi deschise la ora 08.00, iar ora de inchidere va fi, in functie de magazin, cuprinsa intre 22.00 si 24.00.

Pe 31 decembrie 2017, magazinele Cora se vor deschide cel mai devreme la ora 07.00 si se vor inchide, cel mai tarziu, la ora 20.00 (consultati tabelul de mai jos pentru informatii complete).

Pe 1 ianuarie 2018, magazinele Cora vor fi inchise, cu exceptia celui din Ploiesti, care va fi deschis intre orele 14.00 si 22.00.

Pe 2 ianuarie 2018, magazinele Cora se vor deschide la ora 10.00 si vor fi inchise, in functie de magazine, la ora 18.00 sau la ora 22.00.

Programul de Craciun al magazinelor Profi:

Pe 24 decembrie 2017, magazinele Profi Loco vor fi deschise pana la ora 18.00, iar magazinele Profi din centrele comerciale, Profi Non-stop si Profi City – pana la ora 19.00.

De Craciun, pe 25 decembrie 2017, toate magazinele Profi vor fi inchise.

Pe 26 decembrie, magazinele Profi Loco vor fi inchise, iar magazinele Profi City, Profi Non-stop si Profi din centrele comerciale vor functiona in intervalul orar 10.00-18.00.

Programul de sarbatori al magazinelor Carrefour:
Pe 24 decembrie 2017, magazinele Carrefour vor fi deschise în intervalul orar 08.00-19.00.

De Craciun, pe 25 decembrie 2017, magazinele Carrefour vor fi inchise.

Pe 1 ianuarie 2018, magazinele Carrefour vor fi inchise.

Detalii despre programul fiecarui magazin in parte sunt disponibile pe site-ul Carrefour.

Programul de sarbatori al magazinelor Auchan:
In zilele de 24 si 31 decembrie 2107, magazinele Auchan vor functiona in intervalul orar 07.00-18.00.

Pe 25 decembrie 2017 magazinele Auchan vor fi inchise.

Pe 26 decembrie 2017, magazinele Auchan vor functiona in intervalul orar 10.00-22.00. Exista si magazine Auchan care vor functiona pana la ora 23.00 (detalii pe site-ul Auchan).

In perioada 28-30 decembrie 2017, magazinele Auchan vor fi deschise intre orele 08.00 si 23.00.

Pe 31 decembrie 2017, magazinele Auchan vor fi deschise in intervalul orar 07.00-18.00.

Pe 1 ianuarie 2018 magazinele Auchan vor fi inchise.

Pe 2 ianuarie 2018 magazinele Auchan vor functiona in intervalul orar 10.00-22.00. Exista si magazine Auchan care vor functiona pana la ora 23.00 (detalii pe site-ul Auchan).Conform wall-street.ro

LĂSAȚI UN MESAJ